Singura alpinista care in acest sezon a urcat Everestul din partea nepaleza este o chinezoaica de 40 de ani care este investigata pe motiv ca ar fi folosit elicopterul pentru a ajunge de la 5.400 metri altitudine, la 6.400 metri, scrie Reuters. Folosirea elicopterului inseamna o incalcare a traditiei si a preceptelor morale ale muntelui, aceste aparate de zbor fiind folosite doar pentru operatiuni de salvare sau pentru a lasa echipament mai sus de tabara de baza.

HimalayaFoto: L. Barza

Dupa avalansa din 18 aprilie, cand au pierit 16 ghizi nepalezi, serpasii au decis sa se retraga de pe munte in acest sezon. Se parea ca nicio ascensiune nu va putea fi facuta din partea nepaleza, insa o alpinista chineza pe nume Wang Jing a ajuns vinerea trecuta pe varf, fiind ajutata de cinci serpasi.

Autoritatile nepaleze investigheaza daca alpinista nu s-a ajutat de elicopter pentru a ajunge de la tabara de baza (5400 metri altitudine) pana la tabara II (6400 m), evitand astfel portiunea extrem de dificila a "cascadei de gheata" Khumbu Icefall unde s-a petrecut tragedia din 18 aprilie.

Wang fusese intr-o expeditie a celebrului ghid montan Russell Brice, dar acesta si-a retras toti oamenii de pe munte, astfel ca femeia si-a gasit alti serpasi, dar sustine ca nu s-a urcat in elicopter intre 5400 si 6400 metri, aparatele de zbor fiind folosite doar pentru a transporta materiale si provizii.

Folosirea elicopterului inseamna o incalcare a traditiei si a preceptelor morale ale muntelui, aceste aparate de zbor fiind folosite doar pentru operatiuni de salvare mai sus de tabara de baza sau pentru a lasa echipament.