Alex Gavan a devenit primul alpinist roman care a escaladat varful Shisha Pangma (8027 metri) din muntii Himalaya, informeaza Mediafax. In urma acestei performante, Alex si-a trecut in palmares al cincilea varf de peste opt mii de metri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ascensiunea a fost finalizata pe 30 aprilie si a fost realizata fara a folosi oxigen suplimentar.

Expeditia a inceput pe 10 aprilie si avut o durata estimata la 60 de zile. Varful a fost insa atins la doar 13 zile distanta.

Alpinistul i-a avut ca parteneri pe Tunc Findik, Turcia (cu opt varfuri de peste 8000 m la activ urcate atat fara oxigen suplimentar, cat si cu ajutorul acestuia) si pe Chhang Dawa, Nepal (care cu ascensiunea de pe Shisha Pangma a finalizat de urcat toti muntii de peste 8000 m, varfuri urcate atat fara oxigen suplimentar, cat si cu ajutorul acestuia; pe Shisha Pangma a ales sa foloseasca oxigen suplimentar).

In lume sunt 14 varfuri de peste 8000 de metri, variind intre 8027 m (Sisha Pangma) si 8850 m (Everest). Toate aceste varfuri se afla in Asia Centrala, in regiunile de granita dintre Nepal, India, Pakistan si China, in muntii Himalaya si Karakorum.