Ucraina se afla in fata unui moment important al istoriei - gazduirea Campionatului European de Fotbal. Cu toate ca au dat asigurari ca totul este pus la punct, autoritatile se confrunta cu o serie de probleme majore inainte de startul competitiei.

Iulia Timosenko, motiv de scandal inainte de EURO 2012Foto: Agerpres

- Nume importante din politica europeana au anuntat deja ca vor boicota turneul final din cauza situatiei in care se afla fostul premier ucrainean Iulia Timosenko.

- Imaginea Ucrainei a suferit mult din cauza acuzatiilor de rasism (atat la evenimente sportive, cat si la diversele manifestatii) si a problemelor de ordin politic.

- Au aparut multe discutii in presa din Ucraina in legatura cu banii pe care i-ar putea pierde tara dupa EURO. Au fost facute investitii imense (de ordinul miliardelor de euro), ramane de vazut care vor fi incasarile.

- Michel Platini, presedintele UEFA, s-a aratat intrigat de faptul ca preturile de cazare din Ucraina au crescut chiar si de zece ori pe durata EURO. "Sunt niste banditi si niste escroci", a declarat Platini despre hotelierii din Ucraina.

- "Au incercat sa utilizeze EURO ca pe o buna propaganda pentru a arata ca Ucraina este una dintre marile tari ale Europei, cu un potential bun. Dar, astazi, este clar ca acest plan nu s-a materializat", a declarat Volodimir Fesenko, presedintele unui think tank.

- Un dispozitiv exploziv a fost dezamorsat in orasul Ujgorod (aflat la 600 de kilometri de Kiev), iar un altul a fost descoperit la Kiev, in apropierea unei statii de metrou (saptamanile trecute). Turistii care vor sosi in Ucraina se tem deja pentru securitatea lor, cu toate ca autoritatile dau asigurari ca nu vor fi incidente.

- O parte a presei locale din Ucraina a comentat in termeni negativi despre EURO 2012, iar UEFA cere o prezentare cat mai corecta a evenimentului. Forul european se teme ca reactiile din presa sa nu provoace diverse manifestatii violente.

- Suporterii care vor ajunge pe teritoriul Ucrainei ar putea avea de suferit din cauza deselor ciocniri dintre manifestanti si fortele de ordine (lucruri des intalnite in Ucraina). Aproximativ 1.4 milioane de straini sunt asteptati in Ucraina cu ocazia EURO 2012.

Campionatul European de Fotbal se va desfasura in perioada 8 iunie - 1 iulie in Ucraina si Polonia.