Se spune ca antrenorul este primul care raspunde pentru rezultate, iar in cazul unora, chiar asa s-a si intamplat. Olanda, Franta si Italia, echipele pe care le-am intalnit in Grupa Mortii, sunt pe cale de a-si schimba antrenorul sau deja au facut-o.

Spre exemplu, Van Basten a plecat deja de la carma Olandei, fiind noul antrenor al celor de la Ajax. In locul lui a fost numit Bert van Maarwijk. Van Basten luase aceasta decizie inca din faza grupelor.

Francezii sunt pe cale sa isi schimbe selectionerul. Domenech are alte ganduri, de insuratoare si, dupa ultimele performante reusite la nationala, nu va mai prinde si viitoarea campanie de calificare. Plus ca mai multi jucatori si-au anuntat retragerea de la nationala, urmand ca urmatorul antrenor sa schimbe liniile si sa ii faca titulari de drept pe fotbalisti de clasa cum ar fi Frey, Flamini, Mexes, Clichy sau Benzema.

Donadoni va parasi nationala luni, in locul sau urmand a fi numit Marcelo Lippi. Calificarea obtinuta in extremis in sferturile de finala si infrangerea suferita la penalty-uri, totusi, cu Spania, nu au fost de-ajuns pentru Donadoni sa ramana la Squadra Azzurra. Lui i s-a reprosat si selectia, Donadoni nechemandu-l la lot pe Inzaghi, care ar mai fi dinamitat atacul Italiei, acolo unde Toni sau Di Natale nu au facut mai nimic.

In plus, si alte Federatii au ales aceasta cale, sa schimbe selectionerul. Karel Bruckner (Cehia) si-a anuntat retragerea de la nationala cu mult inainte de startul Europenelor, Joseph Hickersberger (Austria) a fost demis, iar Luis Felipe Scolari (Portugalia) a anuntat ca a incheiat un ciclu si a plecat la Chelsea. Cea mai tare mutare au facut-o elvetienii, care l-au adus pe Ottmar Hitzfeld, in locul lui Koebi Kuhn, care a pregatit nationala vreme de opt ani!

Croatia, Grecia si Polonia nu isi vor schimba antrenorul. Bilici a calificat Croatia in sferturi iar oficialii Federatiei au fost multumiti de jocul practicat de Modrici&co. Renhagel va ramane la carma Greciei macar pentru titlul cucerit la Euro 2004, iar polonezii nu au alte variante.

In Romania, se va merge pe continuitate, asa ca Victor Piturca va ramane la nationala si pentru campania Mondialului din Africa de Sud. "Victor Piturca are intreaga susţinere a conducerii Federaţiei Romane de Fotbal, contractul sau ferm ca selectioner al Romaniei intinzandu-se pana in anul 2010. Ce va fi dupa aceea, vom vedea la vremea respectiva, o discutie in aceasta privinta fiind prematura si lipsita de sens", a anuntat Mircea Sandu pe site-ul FRF.