Romania si Franta sunt inaintea primei mari competitii fara emblemele ultimilor 20 de ani. Anterioarele prezente ale Romaniei la un turneu final sunt similare cu numele lui Gica Hagi, in timp ce Franta s-a bazat in ultimul deceniu pe geniul lui Zinedine Zidane. Vor putea fi inlocuiti cei doi monstri sacri ai fotbalului european?

Romania a participat la cinci turnee finale intre 1990 si 2000, si la toate echipa a fost condusa din teren de Gica Hagi. Marile performante ale tricolorilor au venit in acest deceniu, iar retragerea lui Hagi din nationala a coincis cu ratarea calificarilor pe banda rulanta.

De cealalta parte, Zidane a dus Franta la primul titlu mondial, marcand doua goluri in finala din 1998 contra Braziliei. Doi ani mai tarziu, tot cu Zizou in centrul atentiei, Franta reusea dubla, cucerind si titlul continental. Cantecul sau de lebada a fost auzit in urma cu doi ani, la Mondialul din Germania, cand a condus din nou Cocosii Galici spre finala.

Insa retragerea din scena a lui Zidane, la fel ca a lui Hagi, a fost nedemna, ambii jucatori fiind eliminati in ultimul meci. Coincidenta, sau nu, impotriva Italiei. Celebrul cap in pieptul lui Materazzi a tinut capul de afis zile intregi dupa turneul german, in timp ce Hagi a fost eliminat in 2000 pentru protestele in urma unui presupus fault al lui Zambrotta.

Acum, Franta s-a unit in jurul magicianului lui Bayern Munchen, Franck Ribery, in timp ce Romania il are ca varf de generatie pe Adrian Mutu. Vor fi cei doi in stare sa-i faca uitati pe predecesori?