Vedeta Portugaliei, Cristiano Ronaldo, isi poate adjudeca inca din aceasta vara Balonul de Aur pentru 2008, daca va avea o prestatie pe masura la turneul final, dupa ce a fost golgheterul lui Manchester United in ultimul sezon, reusind si o dubla istorica: Premier League si Liga Campionilor.

In urma cu patru ani, Portugalia trecea printr-o adevarata drama, pierzand finala chiar pe teren propriu, impotriva Greciei. De atunci, vedetele Luis Figo, Rui Costa sau Vitor Baia s-au retras din nationala, dar generatia actuala pare mult mai puternica decat cea precedenta. Varfurile sunt reprezentate de Cristiano Ronaldo si Deco, dar in jurul lor s-au strans alti pusti minune, precum Nani sau Joao Moutinho.

Insa invinsa editiei precedente va debuta contra Turciei, formatie care revine la un turneu final dupa sase ani trecuti de la cea mai buna performanta din istorie: locul trei mondial. "Imparatul" Fatih Terim a readus Turcia in lumina reflectoarelor, calificand nationala la EURO 1996 dupa o absenta de 42 de ani de la turneele finale, iar in 2005 a revenit la carma reprezentativei, unde incearca sa depaseasca performantele anterioare.

Este a treia confruntare dintre cele doua echipe la un turneu final continental. Portugalia a castigat precedentele doua intalniri: 1-0 in faza grupelor la EURO 1996 si 2-0 in sferturile de finala din 2000.

Echipe probabile:

Portugalia: Ricardo - Miguel, Carvalho, Meira, Ribeiro - Deco, Petit, Meireles - Quaresma, Postiga, C.Ronaldo. Antrenor: Luiz Felipe Scolari.

Turcia: Demirel - Cetin, Zan, Balta, Sarioglu - Hamit Altintop, Belozoglu, Aurelio, Turan - Kahveci, Senturk. Antrenor: Fatih Terim.

Meciul are loc de la ora 21.45, la Geneva si este arbitrat de germanul Herbert Fandel.