Alberto Contador a fost absolvit de orice vina, marti, de catre Federatia spaniola de Ciclism, dupa ce a fost depistat pozitiv la clenbuterol in timpul Turului Frantei. In primul sau interviu dupa aflarea deciziei, ciclistul spaniol a vorbit despre cele sase luni de chin de la suspendarea sa temporara, declarand si ca de acum incolo va deveni vegetarian.

Alberto ContadorFoto: Reuters

"Problema este a institutiilor care nu si-au servit scopul si nu au fost capabile sa revizuiasca un astfel de caz. Nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu in ultimele luni. Trebuie sa treci prin asa ceva pentru a sti cum este, dar la final dreptatea si profesionalismul au invins", a spus Contador la postul de televiziune spaniol Veo7.

"Ceea ce m-a durut cel mai mult a fost atacul dur la adresa onoarei mele. Au fost spuse lucruri ingrozitoare despre mine si acestea au dus la o dauna ireparabila. Am acum o cicatrice interioara pe care o voi purta pana la finalul vietii. Au fost sase luni de nopti nedormite, am plans alaturi de prietenii apropiati din cauza acestei mari nedreptati", a continuat ciclistul.

Cantitatea de clenbuterol gasita in organismul lui Contador a fost de 400 de ori mai mica decat ar trebui sa detecteze Agentia Mondiala Antidoping (WADA). Ciclistul s-a aparat declarand ca substanta interzisa a ajuns in organismul sau dupa ce a mancat carne contaminata. "Un lucru este clar: nu voi mai manca niciodata carne", a declarat Contador.

Dupa ce Federatia Spaniola a propus o suspendare de un an, Contador a facut apel, riscand sa primeasca o pedeapsa mai dura: "Nu puteam accepta niciun fel de sanctiune deoarece nu sunt vinovat, nu am facut nimic ilegal si onoarea mea nu imi permitea sa accept nicio forma de pedeapsa, chiar daca riscam sa iau o suspendare si mai mare. Nimeni nu trebuie sa considere ca decizia a fost un atac de patriotism al Federatiei, achitarea mea a fost o chestiune de dreptate".

Uniunea Ciclista Internationala (UCI) si Agentia Mondiala Antidoping (WADA) au la dispozitie o luna pentru a face apel la decizia de achitare a lui Contador: "Sunt constient ca acesta este doar un pas, insa e bine ca s-a facut dreptate. Acum UCI si WADA sunt cele care trebuie sa studieze decizia si sa hotarasca daca vor face apel. Stiu ca exista aceasta posibilitate, dar acum eu vreau sa ma concentrez doar asupra bicicletei mele".

Alberto Contador va lua startul miercuri in Turul Algarve (Portugalia), in prima competitie pentru noua sa echipa, Saxo Bank-Sungard: "E important sa ma intorc in competitii, nu numai pentru mine, dar si pentru echipa mea sau pentru cei care m-au sprijinit. Stiu ca nu sunt in cea mai buna forma, dar vreau sa fac o cursa buna".