Un scandal de proportii a izbucnit in Japonia dupa ce in sumo (sport national al niponilor) au aparut mai multe acuzatii de blat, informeaza Reuters. Asociatia de Sumo din Japonia a luat o decizie extrema, un important turneu (care trebuia sa aiba loc in martie) fiind anulat din cauza zvonurilor de partide trucate.

Luptatori de sumo Foto: Reuters

Singura data in istoria sumo cand un turneu a fost anulat s-a intamplat in anul 1946, atunci cand cea mai importanta arena din Tokyo era in renovari.

"Sumo plateste acum tribut unor gandiri invechite, care nu mai sunt in concordanta cu actuala societate. Nu va fi usor acestui sport sa continue ca inainte dupa aparitia acestui nou scandal", a precizat Kunihiro Sugiyama, comentator de sumo.

"Daca meciurile trucate si-au facut simtita prezenta, atunci cu adevarat avem o importanta problema. Ca fan, sunt extrem de dezamagit. Vreau ca cei implicati in fenomen sa ofere cat mai repede raspunsuri la toate aceste acuzatii", a declarat Yukio Edano, un inalt demnitar nipon.

Lucrurile in legatura cu presupusele blaturi au prins contur in momentul in care politia nipona a confiscat mai multe telefoane mobile ale luptatorilor. In acestea existau sms-uri in care se preciza clar cat costa si cum se realizeaza un asemenea non-combat (sume care puteau sa ajunga la cateva mii de dolari). De altfel, doi sportivi au recunoscut ca au aranjat partide de-a lungul carierei.

"Ca reprezentant al luptatorilor, le cer scuze din inima tuturor japonezilor care iubesc sumo", a precizat "yokozuna" Hakuho Sho, campion de sumo (din Mongolia).

Studii recente arata ca sumo si-a pierdut din popularitate in ultimul timp dupa desele scandaluri din acest sport. "Cred ca trece mult timp pana cand lumea va incepe sa uite aceste trucaje", este declaratia unui antrenor japonez de sumo.

"Sportul nostru national a fost patat. Este inadmisibil ce s-a intamplat, o adevarata tradare a poporului", a precizat Naoto Kan, prim-ministrul Japoniei.

Femeile nu au voie sa intre in ringul de sumo, acest spatiu fiind considerat unul sacru. Un numar total de 554.500 de spectatori au platit pentru a vedea meciuri de sumo, in decursul unui an de zile, la cele mai importante sase turnee.

Sumo este un sport traditional al japonezilor, cu o istorie ce dateaza de aproximativ 1500 de ani. Primii sportivi profesionisti au aparut in secolul XVII. In sumo exista o ierarhie stricta a sportivilor, in functie de rezultele inregistrate un "yokozuna" ajungand la castiguri de aproximativ 34.000 de dolari pe luna.

Dimensiunile minime ale unui luptator sunt de 1.67 metri si aproximativ 67 de kg. Actualul campion "yokozuna" este Hakuho, un luptator din Mongolia, care are 1.92 metri inaltime si 153 de kilograme.