Ciclistul spaniol Alberto Contador va afla peste doua zile ce sanctiune ii va fi aplicata ca urmare a controlului antidoping din timpul Turului Frantei din 2010, in urma caruia a fost depistat pozitiv la clenbuterol. Potrivit presei iberice, Federatia spaniola de Ciclism, forul insarcinat cu propunerea sanctiunii pentru rutier, va incerca sa impace ambele tabere, totul indicand faptul ca Alberto Contador va fi suspendat un an si isi va pierde titlul obtinut anul trecut in Marea Bucla.

Alberto ContadorFoto: Reuters

Contador a fost depistat pozitiv la clenbuterol (o substanta ce stimuleaza functiile pulmonare, dar care are, de asemenea, si efecte anabolice) in timpul unei zile de odihna de la Turul Frantei 2010, competitie pe care ciclistul spaniol a si castigat-o. Dupa ancheta efectuata, Uniunea Ciclista Internationala (UCI) si Agentia Mondiala Antidoping (WADA) au cerut Federatiei Spaniole de Ciclism, la inceputul lunii noiembrie, inceperea masurilor disciplinare asupra rutierului.

Comitetul de Competitii al Federatiei Spaniole de Ciclism va face cunoscut joi sanctiunea pe care o propune asupra lui Alberto Contador, iar potrivit presei spaniole "totul indica faptul ca Alberto Contador va fi suspendat un an", dar si ca ciclistul va ramane fara titlul obtinut anul trecut in "Marea Bucla".

Avocatii rutierului nu au putut demonstra cum a ajuns acea substanta in organismul lui Contador, desi au prezentat zece rapoarte stiintifice, precum si declaratiile unor medici care au declarat ca ingerarea substantei a fost complet involuntara. De aceea, Federatia spaniola vrea sa ia o masura politica, pentru a impaca ambele tabere. Un an suspendare si deposedarea de titlul din Turul Frantei ar fi o sanctiune de mijloc intre ceea ce vrea Contador, adica absolvirea de orice vina, si ceea ce vrea tabara adversa (WADA si UCI), adica suspendarea pentru cel putin doi ani.

Dupa ce va afla sanctiunea, Contador va avea la dispozitie zece zile pentru a face recurs. Cum nici Contador si nici WADA si UCI nu ar fi de acord cu aceasta pedeapsa, cel mai probabil cazul va ajunge la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv).