UCI (Uniunea Ciclista Internationala) a anuntat, in cursul zilei de joi, ca Alberto Contador a fost depistat pozitiv (la un test efectuat pe 21 iulie) cu clenbuterol. "Va trebui sa dovedeasca pe ce cale a intrat aceasta substanta in organismul sau, in caz contrar risca doi ani de suspendare", a declarat pentru HotNews.ro Gratiela Vajaiala, presedintele Agentiei Nationale Antidoping.

Alberto ContadorFoto: Reuters

"Clenbuterolul face parte din lista substantelor interzise, categoria S1, steroizi. Are efecte anabolizante. Mai precis, favorizeaza biosinteza proteica, ajutand din plin la cresterea masei musculare - forta este imbunatatita considerabil. Va trebui sa dovedeasca pe ce cale a intrat aceasta substanta in organismul sau. Esti sportiv, deci trebuie sa te supui anumitor rigori. In cazul in care nu va putea demonstra ca nu a fost vorba de un accident, Contador risca o suspendare de doi ani de zile. De asemenea, in cazul in care va fi gasit vinovat, sportivul va pierde Turul Frantei cucerit in vara lui 2010"- Gratiela Vajaiala, presedintele Agentiei Nationale Antidoping, pentru HotNews.ro.

Ibericul celor de la Saxo Bank a reactionat prompt dupa anuntul facut de UCI, Alberto precizand ca este victima unei nedorite contaminari alimentare.

"Este important sa stie lumea ca nu m-am dopat, este vorba doar de o contaminare alimentara. Testul a scos la iveala clenbuterol intr-o cantitate atat de mica, incat nici macar nu ar fi putut sa ma ajute in vreun fel. Nu imi fac probleme, se va dovedi ca nu sunt vinovat in niciun fel. Nu am emotii. Este vorba de 50 de picograme la mililitru", a declarat Alberto Contador in cadrul unei conferinte de presa.

"Este usor sa arunci imediat cu noroi in cineva, trebuie asteptata insa proba B. Oricum, testele au aratat o concetratie destul de mica de clenbuterol. Alberto este un ciclist extraordinar si un om deosebit"- David Millar, rutier Slipstream-Chipotle.