Camelia Lupascu si Nicoleta Albu si-au aparat cu succes titlul european in proba de dublu rame, pe distanta de 2.000 de metri, in cea de-a patra editie a Campionatelor Europene de canotaj ce se desfasoara in aceste zile la Montemor-O-Velho (Portugalia). Tot duminica, Romania a castigat aurul si in finala de la 8+1, feminin.

Lupascu si Albu, aur la EuropeneFoto: Reuters

Echipajul romanesc de la dublu rame feminin a castigat medalia de aur la Europenele de canotaj din 2010. Plecate de pe culoarul al patrulea, romancele au dominat cursa de la inceput pana la final (1:46.77 la 500 metri, 3:37.60 la 1000 metri, 5:29.99 la 1500 metri), oprind cronometrul la 7 minute si 22.89 secunde.

Batalia pentru locul al doilea s-a dat intre echipajele Germaniei si Croatiei, pe ultimii 500 de metri. Kerstin Hartmann si Marlene Sinnig, au incheiat proba in 7 minute si 25.25 secunde, aducand argintul Germaniei. Bronzul a revenit croatelor Sonja Keserac si Maja Anic.

Lupascu su Albu, campioane europene al dublu rame si in sezonul trecut, au in palmares si o medalie de argint la Mondiale, obtinuta in 2009 la Poznan.

UPDATE: Echipajul de 8+1 rame a adus a doua medalie de aur Romaniei la Europenele din Portugalia. Roxana Cogianu, Ionelia Zaharia, Maria Diana Busruc, Ioana Craciun, Adelina Cojocaru, Nicoleta Albu, Camelia Lupascu, Eniko Mironcic si Teodora Stoica nu au avut rivale pe distanta de 2.000 de metri, terminand cursa dominata clar in sase minute si 36.46 secunde. Locul doi a revenit Olandei, cu 6 minute si 39.35 secunde, reprezentata de Kirsten Wielaard, Claudia Belderbos, Roline Repelaer van Deiel, Sytske de Groot, Chantal Achterberg, Nienke Kingma, Carline Bouw, Femke Dekker, Anne Schellekens. Medalia de bronz a fost castigata de Germania (6 minute si 41.51 secunde), cu Eva Paus, Anika Kniest, Constanze Siering, Silke Guenther, Kathrin Thiem, Ulrike Sennewald, Nina Wengert, Anna-Maria Kipphardt, Laura Schwensen.

Romancele sunt medaliate cu aur la europenele de la Brest (Belarus) 2009 si cu argint la Mondialele de la Poznan.