Caster Semenya a revenit la Berlin, dupa un an de la Mondialele ce i-au adus aurul in proba de 800 de metri. Desi a stat departe de competitii pentru 11 luni si a inceput antrenamentele abia cu o luna in urma, atleta sud-africana a castigat lejer duminica, la World Challenge, motiv pentru adversarele sale sa starneasca din nou controverse in ceea ce priveste identitatea sa sexuala.

Caster SemenyaFoto: Reuters

In varsta de 19 ani, Caster Semenya a castigat in 2009 titlul mondial la 800 de metri (1 minut si 55.45 secunde), dupa care Federatia Internationala de Atletism (IAAF ) a obligat-o sa se supuna unor teste pentru a i se stabili identitatea sexuala deoarece "arata si alearga ca un barbat". Rezultatele testelor nu au fost date publicitatii, dar atleta a primit luna trecuta acordul de a se intoarce in competitii, fiind nevoita insa sa urmeze un tratament cu hormoni.

In cursa de duminica, Semenya a intrecut-o lejer pe Christin Wurth-Thomas (SUA) pe ultimii 100 de metri si a terminat cursa intr-un minut si 59.90 secunde. Dupa cursa, insa, adversarele sale si-au aratat frustrarea, mentionand ca le sunt incalcate drepturile.

Jemma Simpson (Marea Britanie), locul patru la Berlin: "E evident o chestiune legata de drepturile omului, dar aceste drepturi afecteaza pe toata lumea din aceasta cursa, nu doar o persoana. Restul competitoarelor sunt ignorate. Nu este in niciun caz o problema personala ci o discutie legata de ceea ce este drept si corect pentru toata lumea. Este un subiect delicat si multa lume este atenta la ceea ce declara. Si asa trebuie sa fie. Trebuie sa fii diplomat si sa-ti tii parerile pentru tine, dar cateodata este atat de frustrant. Sunt barbati care se pot infrunta cu Usain Bolt, dar nimeni nu poate face asta cu ea. Caster Semenya este cu patru sau cinci secunde mai buna decat noi si asta este incredibil".

Dianne Cummins (Canada), locul opt la Berlin: "Ca atlete, noi ne simtim frustrate deoarece toata lumea are dreptul la opinie, mai putin noi. Daca avem o opinie sincera, fie suntem vazute ca sportive slabe sau nefericite ca am fost invinse. Dar chiar nu este cazul. Jemma si cu mine am fost invinse de sute de ori de atlete pe care le-am simtit ca o fac in sfera a ceea ce este considerat de sex feminin. Din pacate pentru Caster, ea a crescut intr-un mediu care este complicat nu doar pentru ea, ci si pentru stiinta umana. Ce este ea de fapt? E femeie/ E barbat? Chiar daca este femeie, este este la limita constructiei biologice a unei atlete normale din ceea ce am inteles eu din testele hormonale. Asa ca, din punctul meu de vedere, majoritatea ne simtim ca efectiv alergam impotriva unui barbat".

"Este frustrant sa concurezi impotriva cuiva care se pare ca nu depune deloc efort. Toti credem ca ea, la potentialul sau maxim, ar putea dobori recordul mondial. Din acest punct de vedere, este superioara oricarei atlete de la 800 metri. Este complicat, dar noi suntem cele care muncesc din greu pentru a obtine ceva si cand oricine altcineva face ca acest lucru sa para floare la ureche, nu il displaci, dar este frustrant pentru atlete", a adaugat Cummins, potrivit presei britanice.

Elisa Cusma Piccione (Italia), locul trei la Berlin: "In public, toata lumea este fericita. In particular, insa, oamenii au propriile probleme in legatura cu acest aspect. Nu vom spune in media ce simtim in adancul sufletului", a declarat sportiva care dupa Mondialele de anul trecut a declarat: "Pentru mine, ea este barbat".