Mult asteptata confruntare dintre Usain Bolt, Tyson Gay si Asafa Powell de la Londra nu va mai avea loc. Cel mai rapid om din lume a renuntat la intrunirea din cadrul Diamond League din cauza legii taxelor din Marea Britanie, lege ce face multi sportivi de top sa renunte la competitiile britanice.

Usain Bolt nu va concura la LondraFoto: Reuters

Campion olimpic si mondial, Bolt nu va participa la intalnirea din Diamond League de la Crystal Palace (Londra), in 13-14 august, din cauza taxelor. "Cu siguranta nu voi alerga la Londra", a declarat sprinterul, care in aceasta saptamana va participa la Paris, in cadrul Diamond League, acolo unde va primi 250.000 de dolari. Intrebat daca nu va concura din cauza faptului ca va pierde la Londra mai multi bani decat ar castiga, Bolt a mentionat: "Asta mi-a zis managerul meu".

Legea taxelor din Marea Britanie stipuleaza ca sportivii straini trebuie sa platesca taxe pentru contractele lor de sponsorizare, chiar daca acestea nu au nicio legatura cu statul britanic.

Cel mai cunoscut caz al acestei legi este cel al americanului Andre Agassi, care in 2006 a trebuit sa plateasca statului britanic o parte din veniturile sale din contractele cu Nike si Head deoarece si-a expus sponsorii la Wimbledon si alte turnee din Marea Britanie. Curtea de Apel l-a scutit in prima faza deoarece nici el si nici sponsorii nu erau britanici, dar Law Lords au sustinut ca sportivii straini ce participa in Marea Britanie trebuie sa plateasca o taxa pentru asemenea contracte.

Aceasta taxa a facut ca Marea Britanie sa piarda gazduirea Ligii Campionilor, in favoarea Madridului. Guvernul a fost obligat sa dea o scutire de taxa jucatorilor ce vor concura la Jocurile Olimpice din 2012, dar si fotbalistilor care vor disputa finala Ligii Campionilor din 2011, ce va avea loc pe Wembley.