Caster Semenya, campioana mondiala in proba de 800 metri, va putea concura din nou, dupa o pauza fortata de 11 luni cauzata de suspiciunile legate de identitatea sa sexuala. In varsta de 19 ani, atleta sud-africana va primi in zilele urmatoare, potrivit publicatiei Daily Telagraph, acordul din partea Federatiei Internationale de Atletism (IAAF) pentru a putea participa din nou la competitiile feminine.

Caster SemenyaFoto: Agerpres

UPDATE: "IAAF accepta concluzia grupului de experti medicali potrivit careia atleta poate concura imediat. Va rugam sa retineti ca detaliile medicale ale cazului vor ramane confidentiale", a anuntat IAAF intr-un comunicat

"Caster se antreneaza, dar nu este in forma deoarece nu stim cand va putea concura din nou. Nu poate face antrenamente de viteza, nici sa se pregateasca pentru curse deoarece nu stim cand se poate intoarce", a declarat Michael Seme, antrenorul tinerei sportive.

Cu o zi inainte de startul Cupei Mondiale, ministrul Sportului din Africa de Sud, Makhenkesi Stofile, a convocat o conferinta de presa pentru a anunta faptul ca Semenya va putea concura din nou, insa intalnirea cu media a fost anulata deoarece IAAF a insistat ca ancheta nu a fost inca finalizata.

Semenya a emis insa atunci un comunicat prin care isi exprima multumirea fata de rezultat: "Sunt bucuroasa de faptul ca echipele medicale au ajuns la concluzia corecta. Abia astept sa concurez in urmatoarele curse ale sezonului".

La sfarsitul anului 2009 au existat informatii neconfirmate oficial precum testele la care a fost supusa Caster Semenya ar fi aratat ca atleta are atat caracteristici masculine, cat si feminine. Potrivit Daily Telegraph, tratamenul ar putea fi de natura chirurgicala sau, cel mai probabil, hormonal, ceea ce explica si durata atat de mare a rezolvarii acestui caz.

Zvonurile despre identitatea sexuala a atletei sud-africane au aparut la Jocurile Commonwealthului de Tineret din India in 2008, dar Federatia de Atletism din Africa de Sud a decis sa-i permita totusi participarea la Mondialele de la Berlin, acolo unde a si castigat aurul la 800 metri, cu un timp de 1 minut si 55.45 secunde.

Caster Semenya, care nu a mai concurat de la Campionatele Mondiale de la Berlin din august 2009, s-ar putea intoarce in competitii la Campionatele Mondiale de Juniori din Moncton (Canada), concurs ce va avea loc in perioada 19-25 iulie 2010.