In toamna lui 2009 (pe 17 septembrie), Sandra Izbasa suferea o accidentare teribila la antrenamente. La cateva luni distanta, Nicolae Forminte, antrenorul lotului national de gimnastica, a precizat ca sportiva ia in calcul chiar si o eventuala retragere din activitate. "Sandra a suferit ceva groaznic, iar in ultima perioada a luat in considerare chiar si retragerea. Sunt riscuri prea mari, iar ea trebuie sa fie constienta de acest lucru", a declarat Forminte pentru HotNews.ro.

Lotul national de gimnastica se afla in linie dreapta cu pregatirea pentru Campionatul European, competitie gazduita de Birmingham (va avea loc in perioada 21 aprilie - 2 mai). Marea absenta din tabara Romaniei va fi, cu siguranta, Sandra Izbasa, campioana olimpica de la sol traversand momente mai putin fericite dupa o accidentare teribila suferita in luna septembrie a lui 2009 (ruptura a tendonului lui Achile si o fisura de metatarsiene - verdictul medicilor: cel putin sase luni de absenta).

"Pregatirea pentru Europene decurge conform parametrilor stabiliti. Avem, ca in orice domeniu, lucruri mai bune si lucruri mai putin bune. Plusurile si minusurile fac parte din munca, dar una peste alta totul este bine. Marea absenta pentru acest Campionat European este Sandra Izbasa, dar acestea sunt conditiile si trebuie sa mergem inainte" - Nicolae Forminte pentru HotNews.ro.

Gimnastica este unul dintre putinele sporturi in care Romania obtine medalii indiferent de turneul la care ia parte. Cu toate acestea, competitia gazduita de Birmingham este privita ca una pregatitoare pentru Jocurile Olimpice din 2012, Nicolae Forminte precizand ca isi doreste cel mai mult sa poata realiza un nucleu de sportive in vederea competitiei care va avea loc la Londra.

"Principalul obiectiv pentru acest Campionat European este formarea unui nucleu in vederea Jocurilor Olimpice, ele sunt principala tinta. Nu pot sa spun ca nu ne gandim la medalii, traditia Romaniei din acest sport ne obliga inainte de toate sa nu ne intoarcem cu mana goala in tara".

Bataile de cap ale antrenorului lotului national de gimnastica apar atunci cand vine vorba de Sandra Izbasa, gimnasta care a luat in calcul chiar si retragerea in ultima perioada.

"Sincer, nu stiu daca Sandra va mai face gimnastica. Accidentarea ei a fost una groaznica, iar perioada de recuperare este una indelungata. Am discutat cu ea, iar in ultimul timp a luat in calcul chiar si retragerea. Stie prea bine la ce riscuri se expune dupa un asemenea eveniment. Este un om matur, iar daca s-ar fi intamplat acum cativa ani, poate organismul ar fi raspuns altfel".

"Gimnastica in sine presupune riscuri imense pentru sportivi. La Europene nu ne vom putea baza pe Sandra, iar in mod normal va rata si Mondialele (vor avea loc intre 16 si 24 octombrie la Rotterdam). Sperantele noastre s-ar lega pentru o eventuala revenire la Jocurile Olimpice. Timpul va decide insa acest lucru", a conchis, pentru HotNews.ro, Nicolae Forminte.

Sandra Izbasa este considerata liderul echipei nationale de gimnastica a Romaniei, sportiva reusind, printre altele, aurul olimpic la sol (Beijing 2008), bronzul olimpic cu echipa (Beijing 2008), aur la sol (Campionatele Europene de la Volos 2006), aur cu echipa (Europene Clermont-Ferrand 2008) si aur la sol (Europene Clermont-Ferrand 2008).