Disputa dintre atletele romance Gabriela Szabo si Violeta Beclea Szekely - Gabriela Szabo a intrat in Top 10 al dusmaniilor de moarte din sport, intr-un clasament realizat de publicatia britanica The Independent.

"Dusmania de moarte dintre cele doua atlete romance a inceput atunci cand mai tanara si mai frumoasa Szabo a aparut in scena in 1990 si a inceput sa conteste dominatia lui Beclea. Cand Violeta a picat testul antidoping in 1996, Szabo nu a pierdut ocazia de a arunca o serie de remarci taioase. Apoi, dupa ce a castigat cursa de 1.500 metri la Campionatele Mondiale indoor din 1999, Szabo a refuzat sa dea mana cu Beclea, care terminase cursa pe locul doi. Picatura care a umplut paharul a fost atunci cand Szabo a declarat ca Beclea este prea "urata" pentru a participa la o cursa. Acest lucru a infuriat-o pe Beclea, care a dat-o in judecata pentru 100.000 de lire sterline dupa ce Szabo a refuzat sa isi ceara scuze pentru comentarii", isi justifica publicatia alegerea atletelor in acest top.

La proces, Szabo a fost achitata, trebuind sa plateasca 20 milioane de lei vechi, suma

ce reprezenta cheltuielile de judecata. Beclea-Szekely a facut recurs si sentina finala a fost o amenda civila de 15 milioane lei vechi.

Intr-un interviu acordat publicatiei Tango in luna noiembrie 2009, Szabo a oferit versiunea sa asupra conflictului: "N-a fost greseala mea. Eram in Africa de Sud si m-am pomenit acuzata ca-i conditionez eu Violetei participarea la competitii. Cum as fi putut eu, Gabi Szabo, sa-i spun unui om care baga banii in concurs „ai grija pe cine imi aduci mie pe proba!“ Am ajuns in Olanda si am fost sunata, in aceeasi zi, de catre ziaristii din Romania care voiau sa afle daca este adevarat ca eu conditionez participarea ei. Am negat! Apoi l-am sunat pe managerul meu si i-am spus ca este scandal in Romania si l-am rugat sa ia legatura cu organizatorul si sa vada ce se intampla. La ora 12 m-a sunat si mi-a spus ca organizatorul nu o mai primeste, pentru ca este urata. Ca asa i-a spus organizatorul! La 4, cand m-am trezit, m-au sunat iar ziaristii si, din sinceritate, am spus ce auzisem. De aici a iesit un mare scandal. Ea s-a legat de scandalul respectiv, i-a dat amploare... Eu mi-am cerut scuze, dar nu m-am simtit atat de vinovata. Ea a spus ca renunta la proces daca recunosc ca sunt vorbele mele. Dar nu au fost vorbele mele! Nu au fost! M-am luptat in tribunal si, pana la urma, am avut amandoua de pierdut".

Gabriela Szabo a marturisit ca nici in prezent nu vorbeste cu Violeta Beclea Szekely.

Top 10 dusmanii de moarte din sport:

1. Roy Keane v Mick McCarthy (fotbal)

2. Martina Hingis si surorile Williams (tenis)

3. Brian Clough v Don Revie (fotbal)

4. Lewis Hamilton v Fernando Alonso (Formula 1)

5. Muhammad Ali v Joe Frazier (box)

6. Gabriela Szabo v Violeta Beclea Szekely (atletism)

7. Tiger Woods v Phil Mickelson (golf)

8. Anatoly Karpov v Viktor Korchnoi (sah)

9. Ian Botham v Ian Chappell (crichet)

10. Benny 'Kid' Paret v Emile Griffith (box)