Canada a incheiat cu stil cea de-a XXI-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver, predand flacara olimpica primarului orasului Sochi, viitoare gazda a JO din 2014.

Jocurile Olimpice au inceput intr-o nota tragica. In 12 februarie, cu cateva ore inainte de deschiderea oficiala a JO de la Vancouver, sportivul georgian Nodar Kumaritashvili a murit in timpul unui antrenament la sanie pe pista Whistler Sliding Center. Acest incident a umbrit ceremonia de deschidere, ridicand sute de intrebari in legatura cu riscul sporturilor de iarna.

Vremea a dat batai de cap organizatorilor, acestia fiind nevoiti sa aduca zapada pe muntele Cypress cu camioanele de la sute de km departare, sa amane anumite probe, sa anuleze biletele unor spectatori.

Cu toate acestea, performantele sunt cele care au avut prim planul. Puterea de a concura a patinatoarei canadiene Joannie Rochette desi mama sa decedase cu doar 2 zile inaintea programului scurt, gratia sud-coreencei Kim Yu-Na, spectacolul oferit de snowboarderul Shaun White, medalia lui Lindsey Vonn, aurul nesperat al lui Evan Lysacek, victoria Canadei la hochei masculin, dar si multe alte momente vor ramane in memoria suporterilor.

Esecurile nu au putut fi ocolite, ratarea aurului olimpic la patinaj artistic a rusului Evgeni Plushenko sau greseala incredibila a campionului olandez Sven Kramer la 10.000 m ce a dus la descalificarea sa au fost surprizele neplacute ale editiei.

Ceremonia de inchidere a avut loc, insa, intr-o alta nota. Cele 17 zile de competitii s-au incheiat cu o ceremonie in care canadienii s-au autoironizat, incepand spectacolul cu un "mecanic" ce incerca sa scoata din podea cea de-a patra torta imensa, cea care a "refuzat" sa iasa in timpul ceremoniei de deschidere din 12 februarie.

Performantele, emotiile si precizia au avut o contributie majora la spectacolul din timpul JO, dar Canada a predat acum stafeta rusilor. Presedintele Comitetului Olimpic International, Jacques Rogge i-a inmanat steagul olimpic primarului orasului rus Sochi, momentul fiind urmat de opt minute de prezentare a capitalei Jocurilor Olimpice de iarna din 2014.

Artisti din intreaga lume s-au alaturat sportivilor de la JO Olimpice pentru a sarbatori performantele, printre care s-au numarat Nickleback, Michael Buble, Alanis Morissette, Simple Plan sau Avril Lavigne.

Protestatarii anti-olimpiada au incercat sa boicoteze si ceremonia de inchidere a JO, fara succes, insa. Daca in 12 februarie 1.500 de persoane au scandat impotriva Olimpiadei, duminica doar 150-200 de activisti au incercat sa isi impuna punctul de vedere. Protestatarii au fost tinuti in loc de politisti, dar si de sutele de canadieni care au iesit in strada pentru a celebra succesul echipei de hochei masculin pe gheata in fata rivalilor SUA. In timp ce protestatarii strigau "Case, nu jocuri", suporterii iesiti in strada au dominat fondul sonor pe strazile din Vancouver, raspunzandu-le activistilor prin scandari gen "Luati-va o slujba" sau intonand "O Canada".