Patinatorul rus Evgeni Plushenko si-a "acordat" medalia de platina la Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver, consolandu-se dupa dezamagirea din finala de la patinaj artistic, atunci cand a pierdut aurul in fata americanului Evan Lysacek.

Pe site-ul oficial al sportivului rus, apare lista medaliilor olimpice cucerite de Plushenko: argint la Salt Lake City, aur la Torino si "platina" la Vancouver. Plushenko si-a daruit singur medalia de platina, considerand ca este singurul invingator de la Olimpiada din 2010. Dupa ce a ratat obtinerea celui de-al doilea aur consecutiv la Olimpiada, Plushenko s-a aratat dezamagit de juriul de la Vancouver, declarand chiar ca se gandeste serios la retragere.

Controversele in jurul rusului au continuat si dupa ce Plushenko s-a urcat pe prima treapta a podiumului la ceremonia de premiere. "Am urcat pe prima treapta a podiumului pentru ca am uitat ca am terminat pe locul al doilea. Sa fiu sincer, am simtit ca am urcat pe locul potrivit. Nu a fost ceva premeditat, bineinteles. Doar ca in mintea mea, eu am castigat", a declarat atunci rusul jurnalistilor de la Vancouver.