Fost concurent in proba de sanie, venezueleanul Werner Hoeger a dezvaluit ca oficialii Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver stiau de problemele de securitate ale pistei Whistler Sliding Center dinainte de inceperea competitiei, el insusi trimitand o serie de scrisori oficialilor prin care ii avertiza de pericolul la care sunt expusi sportivii.

Hoeger a facut o serie de antrenamente pe Whistler Sliding Center in noiembrie 2009 si a suferit un accident in urma caruia si-a pierdut cunostinta si a suferit o comotie. Dupa acest incident, venezueleanul i-a avertizat pe oficialii canadieni inainte de Olimpiada printr-o serie de scrisori si e-mail-uri de pericolul la care sunt expusi concurentii.

Fostul sportiv a declarat pentru The New York Times ca i-a avertizat pe oficiali de nesiguranta pistei, dar si ca atletii nu au avut acces suficient la antrenamente. Natiunile participante, cu echipe de sanie mici si cu bugete reduse au cerut oficialilor antrenamente suplimentare, dar au fost refuzati. In schimb, Canada i-a acordat Rusiei antrenamente suplimentare ca urmare a unei "intelegeri reciproce inaintea JO de iarna de la Sochi din 2014".

Oficialii de la Vancouver au respins acuzatiile antrenamentelor limitate pentru natiunile din competitie, spunand ca au oferit teste suplimentare "in conformitate cu regulile federatiei sportive internationale".

Neglijenta oficialilor s-a dovedit a fi fatala pentru sportivul de 21 de ani, georgianul Nodar Kumaritashvili, care a murit in urma cu o saptamana in timpul unui antrenament oficial, dupa ce a fost aruncat de pe sanie si proiectat intr-un stalp de otel in timp ce cobora pe pista cu o viteza de 145 km/h.

Cu toate ca oficialii au declarat inaintea Olimpiadei ca pista este sigura, dupa accidentul lui Kumaritashvili ea a fost modificata. Ancheta Comitetului Olimpic de la Vancouver a dus la concluzia ca accidentul s-a produs din cauza sportivului, care a intrat prea tarziu in ultima curba, insa Federatia Internationala de Sanie (FIL) a anuntat, joi, ca va investiga si ea moartea georgianului.

Anuntul FIL a venit la o zi dupa ce proiectantul pistei, Udo Gurgel a declarat pentru The Globe and Mail ca viteza extrema de pe Whistler Sliding Center este "rezultatul unor decizii de marketing si investitii ale Comitetului Olimpic de la Vancouver (VANOC)". "Nu a cerut nimeni ca pista sa fie atat de rapida. Pista trebuia sa fie aproape de Whistler, pentru a o putea folosi si dupa Olimpiada. Nu s-a vrut ruinarea investitiei asa ca pista s-a construit pe un teren putin mai abrupt", a declarat proiectantul pistei de 104 milioane de dolari.

FIL a anuntat ca va impartasi publicului rezultatele propriei anchete la sfarsitul lunii martie.