Biatlonistul canadian Jean Philippe Le Guellec era cotat cu sanse mari la o medalie in proba de urmarire la 12,5 km, dar gafele oficialilor de la Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver 2010 au contribuit la plasarea sportivului pe locul 11, desi tabela arata un loc cinci la finalul cursei.

Greselile de organizare au fost in prim plan in probele de biatlon de marti, atat in proba feminina, cat si in cea masculina. Ordinea intrarii in competitie a sportivilor a fost stabilita in urma rezultatelor de la 10 km sprint. Fiecare sportiv stia cand trebuie sa intre in cursa si si-au urmat ritualurile inaintea startului.

Insa Federatia Internationala de Biatlon (IBU) a facut o schimbare inaintea curselor de biatlon, modificare ce avea sa intoarca pe dos cele doua competitii. IBU se temea ca voluntarii de la JO ce trebuiau sa dea startul concurentilor nu sunt destul de experimentati, asa ca i-a inlocuit cu oficiali ai Federatiei.

Canadianul Le Guellec trebuia sa inceapa al saselea concursul, la 50 de secunde fata de castigatorul de la sprint 10 km, francezul Jay Vincent, insa i s-a dat startul mai devreme. "Respiram adanc, ma relaxam inainte de cursa si aveam ochii inchisi atunci cand l-am auzit pe unul din acei baieti zicand: . Prima mea reactie a fost sa plec. Apoi am realizat ca numarul cinci inca nu a luat startul", a povestit biatlonistul presei canadiene.

Le Guellec a luat, astfel, startul mai devreme cu 30 secunde: "Baietii de acolo m-au lasat sa pornesc mai devreme. De ce? Nu stiu. Am inceput sa-mi pun tot felul de intrebari si m-am gandit ca cel mai rau lucru care putea sa mi se intample e sa fiu descalificat. Mi-am spus:".

Dupa 2.5 km parcursi si nicio ratare la primul poligon, Le Guellec figura ca fiind pe locul al doilea, dar antrenorii incercau sa se asigure ca biatlonistul stie ca acela nu este timpul real. La finalul cursei, cu doua tinte ratate din 20, canadianul a terminat pe locul al cincilea, dar dupa ce i s-au adaugat cele 30 de secunde a coborat pana pe 11. "Sunt suparat. Am ajuns al cincilea si acum sunt pe locul 11. Nu am ce sa mai fac", a declarat canadianul dupa cursa.

De probleme nu a scapat nici castigatorul probei, Bjorn Ferry. Suedezul trebuia sa plece al optulea, dar a observat cu stupoare ca sportivul cu numarul de concurs noua ia startul inaintea sa: "Apoi l-am vazut pe Sumann pregatindu-se sa ia startul si am zis: . Era ciudat totul. Unii plecau mai devreme cu 10-20 de secunde. Nu era nimic in ordine".

In cursa feminina, ce a avut loc inaintea celei masculine, starterul elvetian Robert Zwahlen i-a dat ok-ul suedezei Anna Carin Olofsson-Zidek cu 14 secunde mai tarziu. Biatlonista a terminat pe locul sase, dar dupa ce i s-au adaugat secundele lipsa a urcat pana pe 4, la 11,1 secunde de medalia de bronz.

"Cand sunt greseli de asemenea anvergura la start trebuie sa opresti imediat concursul. Nu e vorba de un singur sportiv. A modificat intreaga cursa, starea de spirit a sportivilor", a declarat Tom Zidek, tehnician al echipei Canadei si sotul biatlonistei Olofsson-Zidek.

"Acestea sunt greseli majore ce nu ar fi trebuit sa se intample. Ne cerem scuze tuturor", a fost reactia IBU la gafele comise.