Tara gazda, Canada a obtinut prima sa medalie de la editia 2010 a Jocurilor Olimpice de iarna, ratand insa aurul dupa ce americanca Hannaah Kearney si-a aparat cu succes titlul la schi acrobatic pe teren accidentat (Moguls). In proba de 5.000 de metri de la patinaj viteza, olandezul Sven Kramer si-a confirmat statutul de favorit si si-a adjudecat aurul olimpic.

Schi acrobatic - Moguls (finala feminina):

Canadianca Jennifer Heil a obtinut cel mai bun scor al competitiei inaintea intrarii in concurs a detinatoarei titlului, facandu-i pe spectatori sa spere la medalia de aur.

"Am auzit vuietul publicului, am auzit si scorul lui Jenn si atunci am stiut ca va trebui sa fac cea mai buna cursa din viata mea. Canada nu a castigat nicio medalie de aur pe propriul teren, stiu asta. Am un sentiment ca o vor obtine in aceasta editie, dar ma bucur de faptul ca am putut sa-i opresc pentru moment", a declarat americanca Hannah Kearney, care a reusit cu succes sa isi apere titlul.

Rezultate Moguls:

1. Hannah Kearney (SUA) 26.63 puncte

2. Jennifer Heil (Canada) 25.69 puncte

3. Shannon Bahrke (SUA) 25.43 puncte

Patinaj viteza:

Sven Kramer a castigat medalia de aur la patinaj viteza in proba de 5.000 de metri. Cu un timp de 6 minute, 14,60 secunde,olandezul a stabilit un record olimpic. Sud-coreeanul Lee Seung-Hoon a fost mai "lent" cu 2,35 secunde, obtinand medalia de argint. Pe ultima treapta a podiumului s-a clasat rusul Ivan Skobrev, cu un timp de 6 minute si 18,05 secunde.

Favorit si la JO de la Torino din 2006, Kramer a ratat atunci aurul, fapt ce l-a facut acum sa izbucneasca in lacrimi cand a fost declarat campion olimpic la 5.000 de metri. Campion mondial, Kramer este favorit in proba de 10.000, dar si in cea de pursuit alaturi de echipa sa, Olanda, si poate deveni primul patinator de viteza care castiga trei medalii de aur la Olimpiadele de iarna, dupa norvegianul Johann Olav Koss (in 1994).

Kramer detine recordul mondial la 5.000 de metri (6:03.32 stabilit in 2007 la Calgary) si la 10.000m (12:41.69).

In finala masculina de 1.500m de la patinaj viteza pe pista scurta (short track), coreeanul Jung-Su Lee a obtinut aurul olimpic, in timp ce americanii Apolo Anton Ohno si J.R. Celski au urcat pe urmatoarele doua trepte ale podiumului.

Statele Unite ale Americii conduc in clasamentul medaliilor dupa incheierea primei zile, cu o medalie de aur, una de argint si doua de bronz.