Autoritatile canadiene colaboreaza cu omologii lor din Statele Unite ale Americii pentru mentinerea sigurantei la Jocurile Olimpice de iarna din Vancouver. Cu doar cateva zile inainte de ceremonia de deschidere a celei de-a XXI-a editie, canadienii sunt pregatiti pentru cele mai pesimiste scenarii si au suplimentat bugetul alocat securitatii la JO de la 175 milioane de dolari la 900 milioane de dolari.

La JO de iarna de la Vancouver vor participa 5.500 de sportivi si oficiali, 1.6 milioane de spectatori cu bilete, siguranta acestora fiind pe primul loc. Desi JO de iarna nu au un impact atat de mare ca cele de vara, Canada poate fi tinta atacurilor din cauza aliantei politice cu SUA, crede Rey Mey, fost agent FBI. De aceea, mentinerea sigurantei la JO va trece dincolo de granita Canada - SUA.

Planurile oficialilor sunt facute si pentru cele mai pesimiste scenarii: detonarea unei bombe radioactive, atac cu antrax, viscol puternic, o posibila evacuare in masa din Canada declansata de o epidemie.

Forte de ordine, analisti militari si persoane din domeniul medical vor lucra 24 ore din 24 pentru securitatea JO de iarna de la Vancouver. Intr-un depozit, oficialii americani au construit un sistem complex de comunicatie in valoare de 4 milioane de dolari, camerele de supraveghere instalate pe elicopterele politiei de frontiera americane urmand a transmite in direct imagini pe cele zece ecrane imense din depozit. Paza de coasta a SUA si Marina canadiana vor proteja intreaga coasta canadiana. "Nu e vorba doar de atacurile teroriste, ci si de alte intamplari. Va imaginati ce ar fi daca in timpul Olimpiadei vom avea parte de un nou episod Exxon Valdez (n.r. deversare masiva de petrol)?", a mentionat Collin Bronson, locotenent la Paza de Coasta SUA, potrivit USA Today.

Pe parcursul celor doua saptamani de competitii, autoritatile au anuntat ca vor fi restrictii aeriene in jurul Vancouver, dar si in anumite zone din SUA. Atentatul esuat asupra avionului comercial de pe cursa Amsterdam-Detroit din 25 decembrie 2009, revendicat de Al-Qaeda, a dus la sporirea masurilor de siguranta. "Pentru noi, ceea ce s-a intamplat in ziua de Craciun inseamna ca nu putem sta linistiti in aceste zile. Cu toate ca a fost un atac esuat, arata ca sunt foarte multi oameni rai care cauta metode de a rani alte persoane. Acest eveniment (n.r. Jocurile Olimpice) are potentialul de a genera acest tip de actiuni", a declarat Mark Beaty, coordonatorul federal pentru JO din partea Departamentului pentru Securitate Interna (DHS).

Ultimul atac din timpul JO dateaza din 1996. In timpul Jocurilor Olimpice de vara, din Atlanta, a fost detonata o bomba intr-un parc aglomerat. In urma acestui atac, doi oameni si-au pierdut viata, iar aproximativ 100 au fost raniti.