Autodidact, ignorat de tara sa de origine si motivat sa reuseasca, "Leopardul Zapezii" Kwame Nkrumah Acheampong va fi primul ghanez care participa la Jocurile Olimpice de iarna. In varsta de 34 de ani, schiorul a intrat pe ultima suta de metri a pregatirilor pentru Olimpiada de la Vancouver, dar povestea sa de viata il face deja unul dintre marii castigatori ai competitiei.

"Nu am fost facut pentru aceasta durere. Inca mai fac degeraturi", marturiseste Kwarme, obisnuit cu minime de +22 grade Celsius in Ghana. "Intotdeauna am fost o fire sportiva, dar imi pierd interesul in momentul in care ating forma maxima. Schiul este singurul sport pe care nu am simtit niciodata ca il stapanesc. Poate ca de aceea am si aceasta dorinta de a reusi la JO".

Kwame s-a nascut la Glasgow, acolo unde tatal sau de origine ghaneza isi urma studiile pentru doctorat. Familia sa s-a intors in Africa cand el avea doi ani, stabilindu-se intr-o mica localitate aflata la o ora distanta fata de capitala Ghanei. A facut tenis si atletism, dar primul contact cu lumea schiului l-a avut in timpul studiilor de masterat in turism din Anglia. Atunci a vazut pentru prima data zapada. Pentru a-si putea plati taxele de scolarizare, Kwame s-a angajat ca receptioner part-time la un centru de schi din Hemel Hempstead. "Am rugat un prieten instructor sa-mi dea cateva lectii de schi. O jumatate de ora - atat a durat singura mea lectie de schi. Restul am invatat singur".

A debutat in competitiile de schi in 2005 la Val Thorens. "Am fost numarul 111, ultimul concurent pe o pista inghetata. Starter-ul m-a intrebat daca sunt in regula. I-am raspuns: . Am terminat ultimul, dar am luptat. Si am supravietuit. Stiu ca sunt ceva inedit, ciudat. Nu pot scapa de acest lucru. Dar de fiecare data cand sunt pe pista, incerc sa dovedesc faptul ca si eu pot schia. Nu voi fi privit niciodata ca o gluma".

In 2006, a fost aproape de a ajunge la JO de iarna de la Torino, dar inaintea rundei decisive de calificari, echipamentul sau de schi s-a ratacit in drumul spre Iran. "Atunci m-am gandit sa renunt. Dar iata-ma! Sunt inca aici", a declarat ghanezul pentru The Telegraph.

In 2009 a reusit sa obtina calificarea la Jocurile Olimpice de iarna, iar in februarie va fi la Vancouver, fiind singurul reprezentant al Ghanei. Acum traieste in Pampeago, o mica statiune din Dolomitii Italieni, acolo unde se antreneaza din greu pentru marea competitie, alaturi de antrenorul sau Denis Grigorev, un tanar schior din Uzbekistan ale carui sperante de a participa la JO de iarna au fost naruite de "incompetenta administrativa a federatiei nationale", preparatorul fizic Tin Allardyce si managerul sau, Richard Harpham.

Desi este singurul reprezentant al Ghanei la JO de iarna, Comitetul Olimpic ghanez i-a intors spatele, asa ca face totul de unul singur. A pus bazele Federatiei Ghaneze de Schi, fiind presedintele si in acelasi timp singurul atlet al organizatiei.

Modul sau de a schia tradeaza anii in care s-a antrenat singur, a capatat obiceiuri proaste care il dispera pe antrenorul sau. Cu toate acestea, ghanezul este motivat sa nu se faca de ras la JO de la Vancouver. "Cel mai bun scenariu ar fi sa inving cel putin 10 concurenti, incluzand echipe ca Pakistan si India. Sunt determinat sa nu termin ultimul".

Cu putin timp ramas pana la JO, Kwame se antreneaza din greu, de trei ori pe zi, opt ore. In acelasi timp lucreaza pe timpul noptii intr-o fabrica si la un call center. Doarme doar trei ore pe noapte si se trezeste la sase dimineata pentru a se antrena. "Gandul ca ceilalti atleti sunt pe pista si se antreneaza impreuna cu antrenorii lor ma motiveaza sa ma ridic dimineata din pat", marturuseste "Leopardul Zapezii".

Dupa Jocurile Olimpice are de gand sa stea mai mult cu familia sa si sa gaseasca solutii pentru a scapa de datoriile acumulate, in valoare de 10.000 de lire sterline. Kwame se gandeste insa sa lase un urmas. A gasit un atlet tanar talentat in Ghana, pe nume Emmanuel Yemofio si vrea sa-i indrume pasii catre schi. "Uite ce am reusit eu: am fost cobai si n-am avut niciun sprijin. Dar el ar putea sa fie un schior de talie mondiala. Strang fonduri pentru a-l aduce si pe el la Vancouver. Vreau sa se simta inspirat. Apoi, cand eu ma retrag, va fi din nou un Leopard al Zapezii. Mai puternic, mai tanar si mai agresiv decat mine", a adaugat schiorul ghanez.

Kwame vrea sa ii ajute pe tinerii ce vor sa schieze in Ghana si a obtinut deja sprijinul guvernului ghanez pentru a construi prima pista de schi artificiala.