Michael Phelps a ratat calificarea in finalele probelor de 100 metri liber si 100 metri spate la Cupa Mondiala din Suedia, sportivul fiind singurul concurent ce nu a purtat un costum de inalta tehnologie, informeaza AP. Recordmanul Phelps a obtinut al 16-lea timp in runda de calificari la 100 metri liber, fiind cronometrat cu 47.77 secunde.

Cel mai bun timp la 100 liber i-a apartinut suedezului Stefan Nystrand: 45.93 secunde, fiind cu 1.84 secunde mai rapid decat Phelps. In proba de 100 metri spate, americanul a fost descalificat, arbitrul nementionand imediat si motivul.

Federatia Internationala de Natatie (FINA) a interzis folosirea costumelor de inalta tehnologie, urmand ca inotatorii sa concureze, incepand cu 1 ianuarie 2010, in costume vechi. Tinand cont de acest lucru, Bob Bowman, antrenorul lui Phelps a hotarat ca elevul sa concureze cu un costum vechi pentru a se obisnui cu el si sa faca o figura buna la campionatele nationale ale Statelor Unite, in 2010.

Phelps nu a mai concurat din iulie, de la Campionatele Mondiale de la Roma. Inaintea competitiei de la Stockholm, sportivul a admis ca nu se afla in cea mai buna forma si ca participa la Cupa Mondiala doar pentru a-si testa forma si costumul vechi.