La doar doua saptamani dupa ce Rio a fost desemnat orasul gazda a Jocurilor Olimpice 2016, doua bande rivale de traficanti de droguri au semanat teroare in randul locuitorilor. Focurile de arma s-au intins pe durata mai multor ore si s-au soldat cu 12 morti si 16 raniti. Aceste incidente violente pun sub semnul intrebarii securitatea JO 2016.

Sambata, intr-o confruntare intre doua bande rivale din Rio, au fost ucise 12 persoane, alte 16 ranite, un elicopter al politistilor a fost doborat cu focuri de arma, iar opt autobuze au fost incendiate.

"Noi nu am incercat niciodata sa ne ascundem problemele. In timpul campaniei am spus intotdeauna oamenilor ca avem probleme. Dar suntem siguri ca politica noastra va imbunatati lucrurile. Rio va gazdui in siguranta JO. Rio este un oras fantastic, un oras al sarbatorii, cu oameni muncitori, dar in acelasi timp un oras al contrastelor, cu multe probleme, un oras cu oameni saraci. Stim ca JO inseamna o oportunitate pentru noi de a recupera decalajele dintre saraci si bogati", a explicat Eduardo Paes, primarul orasului Rio de Janeiro.

Craig Reedie, membru in Comitetul International Olimpic (CIO) a declarat pentru The Independent: "CIO se gandeste la siguranta. Rio este un oras mare. Regret profund ceea ce s-a intamplat de curand la Rio, dar trebuie sa spun ca aceste evenimente palesc in semnificatie in fata a ceea ce s-a intamplat in iulie 2005, la Londra".

In 7 iulie 2005, a doua zi dupa ce Londra a fost desemnata gazda a JO din 2012, 52 de persoane a fost omorate intr-un atac premeditat cu bomba in sistemul de transport londonez.

In 2 octombrie, Rio de Janeiro a fost desemnata gazda Jocurilor Olimpice de vara din 2016, in defavoarea oraselor Chicago, Tokyo si Madrid.