Agentia franceza de lupta impotriva dopajului (AFLD) a realizat un raport cu privire la testele antidopaj din timpul Turului Frantei 2009, in care acuza Uniunea Internationala de Ciclism (UCI) ca a favorizat anumite echipe, in special pe Astana. "Pentru anumite echipe, caracterul inopinat al testelor antidopaj nu a existat in Marea Bucla", se arata in raport, potrivit publicatiei franceze Le Monde.

Documentul contine 10 pagini si detaliaza regimul favorizant de care a beneficiat Astana, echipa castigatorului Turului Frantei, Alberto Contador si a rutierului de pe locul 3, Lance Armstrong. Potrivit Agentiei franceze, rutierii echipei din Kazakhstan erau intotdeauna ultimii testati, iar in dimineata zilei de 11 iulie, in hotelul echipei, obligativitatea prezentarii imediate la prelevarea mostrelor nu a fost respectata, rutierii prezentandu-se la teste abia peste 45 de minute: "O astfel de toleranta acordata fara o justificare adecvata nu permite, in absenta escortelor, sa ne asiguram ca procedura se desfasoara in perfecta regularitate, mai precis ca nu se petrece nici o manipulare".

Publicarea numelor rutierilor ce aveau sa fie testati dupa cursa era publicata cu jumatate de ora inainte de finis. In acest interval de timp, sustine AFLD, directorii sportivi ii puteau avertiza pe ciclisti si, de asemenea, puteau favoriza manipularea parametrilor esantioanelor inainte de a fi prelevate.

Raportul releva faptul ca in 24 iulie, un fotograf, fara autorizatie, a facut poze in timpul controlului antidopaj al lui Lance Armstrong, cu riscul de a invalida procedura. AFLD acuza UCI ca nu si-a luat toate masurile pentru a pastra confidentialitatea controalelor, in special a analizelor efectuate in camerele de hotel, inainte si dupa cursa.

O alta nemultumire a celor de la AFLD este in legatura cu pastrarea si transportul esantioanelor. Mostrele de urina si sange au fost stocate timp de mai multe ore in masini expuse la soare inainte de a fi transportate la laborator.