Doua legende ale sahului, rusii Garry Kasparov si Anatoli Karpov, se vor infrunta la Valencia, incepand de luni si pana in 25 septembrie, in cadrul unui turneu care marcheaza 25 de ani de la prima confruntare dintre cei doi pentru titlul mondial, anunta AFP.

Nimeni nu se asteapta insa ca noul duel sa atinga suspansul confruntarii de la Moscova dintre campionul en titre de atunci, Karpov, si challengerul sau, Kasparov, cei doi luptandu-se timp de cinci luni, fara a reusi sa se departajeze.

La acea vreme, era desemnat campion cel care castiga primul sase partide: Karpov a castigat cinci, Kasparov trei, in timp ce patruzeci s-au terminat remiza, determinand Federatia internationala de sah sa opreasca meciul inainte de termen. Karpov si-a pastrat atunci titlul.

Dupa acest duel antologic, Garry Kasparov il va domina pe Anatoli Karpov, dar toate confruntarile au fost foarte aprige. Kasparov castiga titlul de campion mondial la sfarsitul anului 1985 si il apara cu succes pana in 1993.

Meciul de la Valencia - 12 partide, patru semi-rapide si opt blitz, incepe luni, in orasul considerat leaganul sahului modern, unde, in secolul XV, miscarile limitate ale reginei si ale nebunului au fost progresiv inlocuite de actualele reguli.

Garry Kasparov, 46 de ani, si Anatoli Karpov, 58 de ani, vor fi arbitrati de olandezul Geurt Gijssen.

Kasparov, care s-a antrenat la Oslo cu tanara speranta a sahului Magnus Carlsen (18 ani), urmeaza sa soseasca duminica la Valencia.

La randul sau, Anatoli Karpov s-a izolat o saptamana intr-un apartament de pe coasta spaniola, unde s-a antrenat cu un grup de jucatori de prim rang, dar si cu computere.

Iubitorii de sah pot urmari in direct turneul pe site-ul www.matchkarpovkasparov.com. Organizatorii se asteapta ca site-ul sa fie vizitat de peste 10 milioane de oameni.