Avem nevoie de eroi, de oameni care sa ne reaminteasca faptul ca uneori e important sa crezi ca imposibilul poate fi atins. Terry Fox este unul dintre acesti eroi moderni. Acum 29 de ani, timp de 143 de zile consecutive (dintre care doar trei au fost de odihna), un tinar canadian a alergat zilnic distanta unui maraton, incercind astfel sa atraga atentia asupra maladiei cancerului si sa stringa bani pentru combaterea sa.

Terry a alergat poticnit, cu doar un picior sanatos, celalalt fiind de fapt o proteza metalica, a alergat aproape cinci mii de kilometri, intr-o cursa de traversare a Canadei, fiind nevoit sa se opreasca totusi la 1 septembrie 1980 deoarece cancerul incepuse sa se raspindeasca in tot corpul. Moare doar citeva luni mai tirziu, putin inainte de a implini 23 de ani.

Cursa sa avea sa se numeasca Maratonul Sperantei.

De atunci, in fiecare an, in amintirea sa dar si ca modalitate de stringere de fonduri se organizeaza curse de alergare in intreaga lume. Pe 13 septembrie, cursa a avut loc in Canada, in timp ce in România aceasta s-a desfasurat cu o saptamina mai devreme.

Astfel, pina in prezent s-au strins circa 400 de milioane de dolari pentru cercetari asupra cancerului.

Amanunte aici.