Caster Semenya isi va putea pastra medalia de aur obtinuta la Mondialele de la Berlin in proba de 800 metri, indiferent de rezultatele testelor cu privire la identitatea sa sexuala. Federatia Internationala de Atletism (IAAF) va face cunoscuta decizia comisiei abia peste doua saptamani, dar forul mondial a declarat ca atleta in varsta de 18 ani nu-si va pierde medalia.

IAAF i-a cerut atletei sa faca un test prin care sa i se stabileasca sexul inainte de Campionatele Mondiale, pe fondul temerilor ca nu va putea alerga ca o femeie. In urma testelor initiale, IAAF a cerut delegatiei sud-africane sa o retraga din competitia de la Berlin. Federatia de Atletism din Africa de Sud a sustinut ca atleta poate sa alerge si i-a asigurat pe cei de la forul international ca este femeie. Semenya a fost lasata sa concureze si, de aceea, nu va fi posibil sa i se retraga medalia obtinuta. Purtatorul de cuvant al IAAF, Nick Davies a declarat, potrivit BBC, ca ar fi "foarte dificil din punct de vedere legal" sa i se ia medalia de aur atletei sud-africane.

Atleta sud-africana a obtinut la Mondialele de la Berlin medalia de aur, fiind cronometrata cu un minut si 55.45 secunde. Rapida ascensiune, infatisarea sa, dar si felul acesteia de a alerga au ridicat numeroase semne de intrebare in ceea ce priveste identitatea sa sexuala. IAAF a alcatuit o comisie care sa stabileasca daca Semenya este sau nu hermafrodit, iar rezultatele se vor afla in aproximativ 2 saptamani.