Fostul detinator al recordului de 100 metri, Asafa Powell, a apelat la ajutorul psihologilor pentru a incerca sa-si depaseasca performantele in competitiile majore, unde de cele mai multe ori a clacat inexplicabil. De aceea, Powell, sustinut si de antrenorul sau, a hotarat ca aceasta problema isi are rezolvarea la nivel psihologic.

“Ma antrenez tot timpul pentru ca vreau sa fiu perfect in tot", a spus Powell. "Acum merg la psiholog, ma pregatesc in orice mod posibil ca sa nu mai clachez in momentele decisive ale cometitiilor majore".

In ciuda abilitatii sale de a alerga incredibil de repede in circuitele Grand Prix, Powell a esuat in competitiile majore. La Jocurile Olimpice de la Beijing, atletul a terminat doar pe locul 5 cursa de 100 m, cu 0,26 secunde in spatele fenomenului Usain Bolt, desi Powell il invinsese pe Bolt doar cu cateva saptamani inainte, la Stockholm. In 2007, la Campionatul Mondial a fost de departe principalul favorit la cucerirea aurului, insa Powell a incheiat cursa pe locul trei.