Nicolae Forminte se indrepta spre Poiana Brasov, acolo unde se afla lotul de gimnastica. "Noi nu avem vacanta, sunt doar perioade in care antrenamentele sunt facute la intensitate maxima, si altele in care programul este putin mai lejer". La Beijing, Romania s-a clasat pe locul 3 dupa o finala nebuna iar Sandra Izbasa a luat aur la sol. Au fost doua medalii ce au stralucit puternic, atunci cand nimeni nu ne dadea mari sanse de reusita si dupa ce, in calificari, Romania s-a clasat pe locul 4, in spatele Chinei, al SUA si Rusiei. "Daca ar fi ramas in vigoare vechiul cod de punctaj, atunci noi am fi luat aurul".

- Ati mai vazut in reluare finala de la Beijing?

- Ar fi trebuit sa am prea mult timp pentru acest lucru, or, imediat dupa competitie ne-am apucat de treaba.

- Cand ati avut emotii, in calificari sau in finala?

- Nu pot sa spun ca am avut emotii, pur si simplu m-am gandit la obiectivele pe care le-am avut de indeplinit. Nu stiu daca se putea mai mult sau mai putin, performantele se obtin si in functie de sportivii pe care ii ai la dispozitie.

- Va suferi modificari structura lotului?

- Da, de fiecare data se realizeaza modificari, de aceasta data, spre norocul nostru, aceasta schimbare de generatie se va desfasura firesc si nu brusc, asa cum s-a intamplat dupa Olimpiada de la Atena. Steliana Nistor se va retrage, iar unele gimnaste, care de vreo sase-sapte ani au avut pregatirea centralizata si nu au facut performante si nu au obtinut medalii, vor parasi lotul. Cat timp va fi in sala, voi miza pe Sandra Izbasa, este putin probabil sa se retraga pana cand va ajunge in clasa a 12-a. Dupa, vom vedea...

- S-a tot spus ca pentru Londra 2012 nu ar trebui sa ne mai asteptam la atatea medalii...

- Menirea mea ca antrenor este sa mentin aceasta echipa pe podium. E treaba fiecaruia sa faca speculatii, sa analizeze, sa compare, chiar si babele la biserica pot sa faca asta.

- Daca un parinte ar veni la dumneavoastra si v-ar intreba de ce si-ar da fiica la gimnastica, ce i-ati spune?

- E problema parintelui si a fetei, daca vor sa faca acest lucru, e foarte bine!

- Credeti ca se va recurge la naturalizari si in gimnastica, asa cum se intampla in alte sporturi?

- Atata timp cat Romania este membra a Uniunii Europene si Guvernul nostru respecta legile in materie, eu cred ca este posibil... Nu stiu insa daca se va materializa acest lucru si la nivel de lot national.

- Ce spuneti despre lotul de gimnastica al Chinei? A acaparat toate probele, pana si la Cupa Mondiala!

- Au prins si ei o generatie de exceptie si au invatat ceea ce inseamna siguranta unui exercitiu. China s-a batut singura de fiecare data, dar dupa 30 de ani si-a invatat lectia. Acum, ele au fost cele mai bune.

- Pe cine avantajeaza noul sistem de punctaj?

- Daca ar mai fi ramas in vigoare codul vechi, noi am fi castigat pentru ca in finala, fetele noastre au fost singurele care nu au ratat. Au efectuat complet toate exercitiile. Noul cod ne va dezavantaja in continuare pentru ca scoate in evidenta toate problemele sportului romanesc: conditiile de pregatire, timpul avut la dispozitie...

- A primit China si un mic avantaj de la arbitri, doar Olimpiada a fost la Beijing...

- Nicidecum, astea sunt doar treburi gazetaresti.

- Veti adopta o alta tactica decat cea de la Olimpiada, adica fetele sa aiba exercitii de o dificultate mai mare, pentru o nota de plecare pe masura?

- Exercitiile pregatite sunt cele pe care le pot face gimnastele, nu ceea ce vrem noi, antrenorii. Degeaba ai vointa, daca nu ai putinta. Toate gimnastele au facut la maxim tot ceea ce puteau sa faca. Noi nu putem sa le transformam in niste super-femei. Fiecare gimnasta are limitele ei, insa de exemplu, Sandra si-a depasit posibilitatile si a cucerit aurul la sol.

- Va e frica de criza economica?

- Cred ca va fi afectata si gimnastica, dar sper ca nu va avea magnitudinea prezentata de toti analistii.

- Ce va doriti de sarbatori?

- Nu imi doresc decat sanatate si le doresc acelasi lucru tuturor romanilor si sa nu astepte de la altii si sa isi rezolve singuri toate problemele si sa se descurce cat mai bine in acest labirint al vietii.