Inca din anul 1956, telespectatorii din Europa au avut ocazia sa vada Jocurile Olimpice pe gratis, datorita negocierilor dintre Uniunea Europeana a Broadcasterilor (European Boradcasting Union - EBU) si Comitetul International Olimpic. Fiecare televiziune membra al EBU platea o anumita suma de bani, care se ducea spre CIO. Numai ca Olimpiada din Londra 2012 este ultima competitie pentru care EBU mai are drepturile de transmisie.

"IOC a respins oferta EBU pentru Jocurile Olimpice de iarna din 2014 si Jocurile Olimpice de vara din 2016. Regretam aceasta decizie pentru ca am avut un parteneriat inca din 1956. Am asigurat maxima expunere si cea mai mare audienta. Sunt viziuni diferite asupra viitorului, privitor la valoarea in bani a transmisiilor. Am fost cu totii surprinsi sa vedem ce asteptari financiare uriase au cei de la IOC", a spus Fritz Pleitgen, unul dintre importantii oficiali ai EBU.

Oficiali ai EBU au mai mentionat ca posturile publice ar fi platit, chiar si in cazul acestei crize financiare, cea mai mare suma pentru drepturile tv.

EBU are 75 de membri in 56 de tari si sustine ca poate strange in fata televizorului 650 de milioane de oameni intr-o saptamana.

EBU a platit 348 de milioane de euro pentru drepturile de transmisie ale Jocurilor de la Beijing.

In 2003, NBC i-a invins pe cei de la FOX si ESPN pentru a-si asigura drepturile tv pentru Jocurile Olimpice de iarna din 2010 si Jocurile Olimpice din Londra din 2012, platind 2,2 miliarde de dolari.