China isi organizeaza propriile Jocuri Olimpice. Dupa ce Beijing a gazduit cea mai mare competitie mondiala, a venit randul orasului Quanzhou sa organizeze propriile competitii sportive. Saptamana aceasta a avut loc cea de-a sasea editie a Jocurilor nationale ale taranilor din China. 3.500 de atleti au participat in 180 de curse din cele mai ciudate. Jocurile sunt menite sa-i invete pe taranii chinezi despre sport, dar in special sa-i tina fericiti si, mai ales, pe ogoare.

In China sunt 900 de milioane de tarani. Pentru a participa la aceasta competitie, concurentii trebuie sa-si obtina permisul de participare de la o comunitate de fermieri. Apoi sunt selectati dupa o serie de calificari si invitatii.

"Desi nu am putut concura la Olimpiada de la Beijing, acesta este visul nostru, olimpiada fermierilor", Xie Hong, 22 ani, a carui familie are o orezarie.

Concursul are 180 de curse, printre care: cursa de 60 metri de transportat orez, cursa de 60 metri de strans cerealele si punerea in depozit, cursa de impins roabe, cursa masculina de colectare a granelor, cursa de carare a apei pentru a proteja culturile de seceta.

"Acasa, viata e destul de grea, asa ca aceasta e sansa noastra de a arata tarii si lumii indemanarile si abilitatile noastre", a zis Li Quanquan, 23 de ani, a carei familie cultiva ardei iuti.

Taranii chinezi se pregatesc tot anul pentru aceasta competitie, iar deceptiile in urma esecului sunt mari: "Sunt foarte suparata. M-am antrenat din greu pentru asta", a zis Lin Shiyan, care a fost descalificata dupa ce a manevrat gresit un rasad fals de plastic.

Jocurile nationale ale taranilor din China se tin pe stadionul din oras, ce are o capacitate de 32.000 de locuri. Insa, chinezii nu se inghesuie sa vada aceste competitii, spre regretul organizatorilor.