Este unul dintre cei mai frumosi munti din Romania, iar pentru a-l parcurge la pas e nevoie de cel putin o zi. Insa sunt oameni, indragostiti de Piatra Craiului, care prefera faca miscare si sa fie aproape de munte... alergind. Sunt inca putini, dar acest lucru nu conteaza daca este facut cu pasiune. Anul acesta, la a treia editie a Maratonului Piatra Craiului au participat peste 160 de alergatori care au reusit sa termine, in fuga, un traseu montan de o rara frumusete.

"E dimineata zori de zi / Uite pleaca dracii mii, / E dimineata zori de zi / Se coboara ingerii / Hei, hei, hei zei peste zei / Hei, hei , hei soare scantei".

Melodia formatiei Phoenix incinge atmosfera si e fredonata de mai toti alergatorii care se pregatesc de start. In sfarsit se aude: 10,9,8..3, 2, 1 Start. Gata, a inceput a treia editie a maratonului Piatra Craiului, cea mai importanta competitie de acest gen din Romania. E simbata, 4 octombrie, in Zarnesti, linga poalele Pietrei Craiului.

Cu o zi inainte, la Casa de Cultura din localitate s-a facut validarea inscrierii. A venit neasteptat de multa lume pentru un maraton de alergare, se sta la rand, lumea este vesela, vorbesc cu totii, povestind vrute si nevrute, unii au participat si la editiile anterioare, altii sunt pentru prima data, cu totii au emotii si ii auzi discutind despre portiunile mai grele ale traseului.

Acesta nu este deloc usor, are 41 de km lungime, 2150m diferenta de nivel, cu doua urcari mari.

Dupa plecarea din centrul Zarnestiului, alergatorii incep sa urce spre satele de la poalele masivului Piatra Craiului, apoi se merge spre punctul numit „La Table”, poiana Lespezi si urcarea spre Saua Funduri, cel mai inalt punct atins, cu altitudine de 1890m. In fine, urmeaza izbavitoare o coborare pe Valea Urzicii, pe la Marele Grohotis, spre cabana Plaiul Foii. Insa de aici incolo urmeaza cea mai solicitanta portiune de traseu, urcarea spre refugiul Diana, apoi coborare pe la Coltii Chiliilor pana spre Zarnesti.

Maratonul Piatra Craiului este cea mai importanta cursa de alergare montana pe distante lungi din Romania, ajunsa abia la a editia a treia. In ciuda faptului ca romanii nu sunt foarte amatori de miscare, anul acesta numaraul participantilor a fost de 163, de trei ori mai multi fata de prima editie. In alte tari precum Italia, Franta, Austria exista foarte multe competitii de acest gen, cu numar mare de alergatori, insa pentru Romania este un numar remarcabil de participanti stiind ca alergarea si conceptul de maraton sunt asa de putin promovate.

Desi am participat la toate editiile acestui concurs, raman surprinsa de fiecare data de frumusetile Pietrei Craiului. Niciodata toamna nu e aici la fel: mereu poti fi surprins de culoarea padurii, de creasta valurita a Pietrei Craiului, de concurentii pe care ii vezi in fata sau in spate, mai aproape sau dimpotriva undeva departe. La start, uiti de fiecare data cite greutati ai de infruntat si nu te gindesti decit la lucrurile frumoase care te asteapta, la nerabdarea de a te intrece pe tine. Iar din acest punct de vedere, in acest an, fiecare concurent a reusit sa se auto-depaseasca, nu numai pentru ca au terminat o cursa extrem de grea ci si pentru faptul ca multi au realizat timpi mai buni decit in anii precedenti.

Dar ce iti trebuie ca sa te pregatesti pentru un asemenea maraton? Intai de toate vointa, apoi o pereche de incaltari de alergare dar mai ales antrenament. Mai mult sau mai putin, dupa cit poate fiecare, deoarece ca participant poti alerga pina in punctele intermediare, care sunt dupa 8km, 15km sau 20km dupa start. Chiar daca nu ajungi la finisul din Zarnesti, sigur experienta alergarii te va schimba in bine si cu certitudine vei incepe sa te gindesti doar...cat de mult timp mai este pana la editia viitoare!

Concursul a fost Organizat de Asociatia Sport & Natura Piatra Craiului, in colaborare cu SPONSER Sport Food si Primaria Zarnesti. Competitia este deschisa oricarui iubitor al muntelui si al miscarii in aer liber. In acest an castigatorii au fost Adrian Bostan, 24 ani, Sibiu si Andreea Dan, 37 ani, Zarnesti. Ultimul concurent a fost Axenta Marcel si a sosit in Zarnesti dupa aproximativ 10h, dar a spus ca revine si anul viitor si va incerca sa predea lanterna altui participant. Cel mai in varsta participant a fost si in acest an domnul Cristian Chiurlea, 69 de ani, care a participat pentru a doua oara la acest concurs. De remarcat a fost si prezenta Evei Tofalvi, sportiva de performanta, practicanta de ski biatlon.

Clasamentul complet si poze de la Maraton Piatra Craiului pe pagina concursului:

http://www.maratonpiatracraiului.blogspot.com