Emotii mari pentru sportivii medaliati la Olimpiada din China! Comitetul International Olimpic a anuntat ca va reface cele 5.000 de teste anti-doping efectuate la Beijing. Aceasta decizie a fost luata dupa ce organizatorii Turului Frantei au mai descoperit doi sportivi ce trisasera, folosind Cera, ultima generatie de eirtropoetina: ciclistii Stefan Schumacher si Leonardo Piepoli au fost descoperiti la doua luni de la incheierea competitiei, dupa ce au fost repetate testarile, de aceasta data cu o noua tehnologie.

CIO s-a sesizat tocmai pentru ca aceasta substanta nu putea fi detectata cu testarile clasice anti-doping utilizate la Beijing. Politica CIO permite retestarea unei mostre prelevata in urma cu opt ani, dar acum este pentru prima data cand se ia o astfel de masura la o scara atat de mare. Urmatorul pas al CIO este sa puna la punct, impreuna cu Agentia Mondiala Anti-Doping, un cadru legal pentru refacerea unui numar considerabil de analize.

Pana acum, sase atleti au fost descalificati la Beijing in urma testelor pozitive - ucraineanca Lyudmila Blonska, ucraineanul Igor Razoronov, grecul Fani Halkia, coreanul Kim Jong Su, spaniolul Isabel Moreno si vietnamezul Thi Ngan Thuong Do.