In fine, Romania intra in normalitate. Pe 12 octombrie, in capitala se va organiza un prim maraton international, precum se intampla in toate marile capitale europene. Cursa se va desfasura in centrul Bucurestiului si se vrea o buna ocazie pentru promovarea miscarii si a unui mod de viata sanatos.

“In acest moment suntem singura capitala europeana care nu are o cursa de maraton recunoscuta oficial. Dar, din 12 octombrie, acest lucru se va schimba. Am convingerea ca bucurestenii sunt adeptii unui mod de viata sanatos, iar alergand nu doar te mentii in forma, ci si lasi in urma toate gindurile rele, toata oboseala mentala si devii mai stapin pe tine”, a spus Valeria Racila von Groningen, presedintele asociatiei Bucharest Running Club si care s-a implicat cel mai mult in acest proiect.

Cursa clasica de maraton, pe distanta de 42,195 km va fi insotita de alte patru categorii de curse: semi-maraton (pe distanta de 21,095km), cursa populara – pe distanta de patru kilometri, cursa copiilor – pe distanta de 1 kilometru si cursa corporate – alergarea distantei maratonului in stafeta de patru persoane.

Traseul maratonului trece prin centrul Bucurestiului, iar "bucla" care se va alerga de patru ori: Palatul Parlamentului- Piata Alba Iulia-Piata Unirii-Universitate-Piata Romana-Piata Victoriei-Calea Victoriei-Splaiul Dambovitei-Opera Romana-Pod Cotroceni-Piata Unirii-intoarcere la Palatul Parlamentului.

In ziua cursei, circulatia pe traseu va fi inchisa de dimineata pina la ora 18.

Valeria Racila, care este fosta campioana olimpica la canotaj si alergatoare pe distante lungi a estimat ca la cursele de maraton si semi-maraton vor participa circa 600 de alergatori. “Dar dorinta noastra este ca intr-o zi sa avem si noi 10.000 de alergatori la startul maratonului de la Bucuresti”, a mai spus Racila.

Organizatorii au aratat totodata ca premiile pentru cistigatori vor fi de circa 45 de mii de euro.

La maratonul de la Bucuresti a fost invitata sa participe si campioana olimpica de la Beijing, Contantina Dita Tomescu, dar aceasta a trebuit sa refuze deoarece participa la maratonul de la Chicago.

Detalii despre competitia de la Bucuresti, inscriere, taxe de participare se pot afla de pe site-ul www.romanianmarathon.com.

La cursa populara inscrierea este gratuita, dar fiecare participant este incurajat sa doneze un euro, banii urmind sa fie folositi pentru cumpararea de copaci care ulterior sa fie plantati intr-un Parc al Maratonului.