Spaniolul Alberto Contador si-a adaugat in palmares si Turul Italiei, dupa ce anul trecut triumfa in cel mai important eveniment ciclist al lumii, Turul Frantei. Ibericul a castigat Il Giro cu un avans de aproape doua minute fata de reprezentantul gazdelor, Riccardo Ricco, punand capat seriei de 11 ani in care doar rutieri italieni invinsesera in cursa din peninsula.

In ultima runda, un contratimp individual disputat pe 23,5 kilometri, intre Cesano Maderno si Milano, Contador a incheiat pe locul 11, la 39 de secunde de invingatorul etapei, Marco Pinotti, dar principalul sau rival la titlu, Ricco, aflat la doar patru secunde de spaniol inaintea startului, a evoluat slab si a sosit la peste doua minute si jumatate de invingator.

Contador a fost aproape sa nu participe la turul Italiei, echipa sa, Astana, fiind invitata la startul competitiei cu doar sase zile inainte de debut. Astfel, spaniolul a fost fortat sa-si intrerupa vacanta pentru a ajunge in Italia.

In timpul etapei a opta, Contador a suferit o cazatura in care si-a fracturat un os de la brat, dar a putut relua cursa. De-a lungul celor trei saptamani, Contador nu a castigat nicio etapa dintre cele 21.

Alberto Contador este doar al doilea spaniol care triumfa in Turul Italiei, competitie infiintata in 1909. Primul a fost Miguel Indurain, in 1992 si 1993.