Sprinterul jamaican Usain Bolt, triplu campion olimpic pentru a treia oara consecutiv la Rio de Janeiro in aceasta vara, a cucerit pentru a 6-a oara vineri seara titlul de cel mai bun atlet al anului, decernat de Federatia internationala de atletism (IAAF), in timp ce fondista etiopiana Almaz Ayana, campioana olimpica la 10.000 m, cu record mondial, a primit trofeul similar pentru ierarhia feminina, potrivit Agerpres.

"Este cu adevarat un lucru important, a reactionat Bolt, de 9 ori campion olimpic si de 11 ori campion al lumii la 100 m, 200 m si cu stafeta 4x100 m. Cand ajungi cel mai bun atlet al anului, aceasta reprezinta plata pentru munca ta foarte dificila. Deci, a castiga pentru a 6-a oara este la fel de important pentru mine ca si prima oara", a spus cel care a anuntat ca se retrage anul viitor, dupa Mondialele de la Londra.

In ierarhia masculina, finalisti au mai fost britanicul Mo Farah, care a realizat dubla 5.000 m/10.000 m la ultimele JO, ca si cu 4 ani in urma, la Londra, si sud-africanul Wazde van Niekerk, noul detinator al recordului mondial la 400 m (43sec03/100).

In ce o priveste, etiopianca Almaz Ayana a cucerit aurul olimpic la 10.000 m la Rio de Janeiro, cu un fantastic record al lumii, 29min.17sec45/100, dar si medalia de bronz la 5.000 m. Recordul lumii pe 10 km data de 23 de ani, fiind stabilit cand actuala numarul 1 mondial avea doar 1 an.

La feminin, fusesera, de asemenea, selectionate pentru titlul anului jamaicana Elaine Thompson, campioana olimpica pe 100 m si 200 m, si poloneza Anita Wlodarczyk, care detine recordul mondial la aruncarea ciocanului, cu 82,98 m.

In cadrul ceremoniei de la Monte Carlo, membrii Consiliului IAAF, publicul si familia atletismului (antrenori, jurnalisti) care voteaza pentru a stabili palmaresul anului i-a mai distins cu diverse trofee pe sprinterul canadian Andre De Grasse si heptatlonista belgiana Nafissatou Thiam, ''Stelele in devenire'' ale lui 2016, precum si pe antrenorul decatlonistului Ashton Eaton, americanul Harry Marra.