Imaginile cu George Copos schiind, debitind prostioare sententioase in telegondola sau scaldindu-se jovial in multimea de pe pirtii, au intrat de mult in meniul de iarna al stirilor sportive. Decorul dinamic-hibernal pare sa insoteasca “epifaniile” mediatice ale patronul Rapid-ului tot atit de firesc pe cit il insotesc pe Gigi Becali spatarul jiltului “empire” sau brizbrizurile aurolacuite ale semineului din “palat”.

Ceea ce nu se observa, insa, la prima vedere e faptul ca patronul Rapidului nu se abandoneaza cu totul acestui circulet vilegiaturistic. In spatele aparentelor, Copos “lucreaza”, poate nu atit de “evident” ca Becali cel protapit in jiltul din palat, dar la fel de febril. Intre doua coboriri pe pirtie, el calculeaza profitul obtinut dintr-o telecabina plina, apreciaza din ochi lungimea cozilor de la instalatiile de teleschi si elaboreaza proiecte agresive de rentabilizare a SC Ana Hotel.

Intre doua suete cu reporterii avizi de stupiditati, Copos isi survoleaza “feuda” si pune noi biruri pe spatele celor care-o “tranziteaza”. Intre doua incursiuni jucause pe scena de la baza pirtiei Bradul, Copos isi freaca miinile de bucurie ca iarna a venit nesperat de repede, ca face economie la tunurile de zapada, ca, in euforia generala, nimeni nu va observa lipsa ratracurilor pe pirtia Sulinar si nimanui nu-i va pasa ca investitia lui in instalatia de teleschi se limiteaza la automatele pentru cartele.

Ca si alti brasoveni, in fiecare iarna il blestem copios pe Copos, blestem monopolul lui asupra transportului pe cablu din Poiana si, bineinteles, imi micsorez ratia de schi. La fiecare inceput de sezon “ciupelile” cu 10% imi coboara plumb in clapari si la fiecare sfirsit de sezon ma intreb cum e posibil sa trintesti scumpiri, cind in toata lumea civilizata, ieftinirea e cuvintul de ordine.

Pina acum insa, fostul nostru secretar UTC ne-a sabotat buzunarul prin tehnici banale: fie scumpea pretul punctului de cartela, fie marea numarul de puncte necesare unei urcari. Dar acum, abilitatea sa profito-logica a atins “climaxul”: printr-un veritabil atentat la bunul simt, “se interzice folosirea cartelei valabile pentru o zi, pe pirtia Bradul, in nocturna”. Cu alte cuvinte, dai vreo 80(sau poate mai mult) de lei ca sa schiezi o zi dupa pofta inimii si cind aprinde Copos primul bec fie te carabanesti, fie iti cumperi alta cartela. Aceasta formidabila scurtare a “zilei”de schi printr-o nemaipomenita lungire a nesimtirii de zi cu zi, e simptomatica pentru Copos. Ea se afla intr-o rezonanta perfecta cu modul sau mizerabil de achitare a salariilor la Rapid, cu tentativa sa patetica de santaj sentimental in cazul negocierii pentru Giulesti si cu crezul sau de capatii, conform caruia din investitii pipernicite se pot obtine rezultate/profituri considerabile.

Se prea poate ca G. Copos sa fi suferit mult in timpul tineretii sale revolutionare, insa n-a suferit in zadar. Nicu Ceausescu ar avea de ce sa fie mindru de el: legendarul tezaur al al UTC-ului cu care se zice ca l-ar fi improprietarit pe George, creste vazind cu ochii, din economii cu jucatorii, cu stadionul, creste din piatra seaca, din zapada timpurie sau tirzie si mai nou, dintr-un gadget “astronomic” brevetat ad-hoc: scurtarea zilei prin aprinderea nocturnei!

Codrut Alin Feher, 36 de ani, Brasov, este cistigator al concursului "Talentul Anului" la Gala Premiilor Ioan Chirila 2007.