Magnus Carlsen (Norvegia - campionul en-titre) si Serghei Kariakin (Rusia - challengerul oficial) au remizat in partida cu numarul 12 contand pentru titlul mondial de sah (se desfasoara la New York).

Magnus Carlsen vs Serghei KariakinFoto: chess.com

Partida cu numarul 12 a fost cea mai scurta din aceasta finala pentru titlul mondial: 30 de mutari, in 34 de minute. S-a jucat pentru a treia oara "berlineza", iar cu piesele albe a evoluat Carlsen, campionul mondial in exercitiu.

"Nu sunt foarte multe de spus. Am facut multe schimburi de piese, iar remiza a venit firesc. Imi cer scuze fanilor, acestia se asteptau la un meci mai lung. Nu am simtit in vreun moment ca as avea vreo ocazie majora sa ma impun" - Magnus Carlsen.

"Magnus a jucat ultima partida cu albele (n.r. piesele), am fost de acord cu schimbul de piese, deci astfel cu remiza. Nu l-am simtit pe adversar fiind intr-o zona de confort, pentru ca nu a fortat, desi a jucat, repet, cu albele" - Serghei Kariakin.

Marti este programata ultima zi de pauza, iar miercuri va fi stabilit noul campion mondial de sah. De stiut: in ziua decisiva (adica miercuri), Magnus Carlsen isi serbeaza ziua de nastere, norvegianul implinind 26 de ani.

Ce se va intampla in continuare

In continuare, cei doi jucatori vor disputa miercuri patru partide semi-rapide.

La inceputul fiecarei partide, fiecare jucator dispune de un timp de 25 minute, iar la fiecare mutare se adauga 10 secunde.

In caz de egalitate la capatul acestor partide, urmeaza doua runde suplimentare tip blitz, in care fiecare jucator dispune de doar 5 minute cu un increment de 3 secunde la fiecare mutare.

In acest format se vor juca 5 runde de cate doua jocuri, iar in caz de egalitate la sfarsitul fiecarei runde urmeaza un meci tip "moarte subita". In acest joc, albul are 5 minute la dispozitie iar negrul 4, dar in caz de remiza jucatorul cu negrele devine campion mondial.

Astfel de partide foarte rapide conduc adeseori la greseli.

"25 de minute si zece minute de mutare reprezinta mult timp deci jucam in continuare sah normal", a spus Magnus Carlsen.

"Nu suntem inca la penaltiuri. Suntem in prelungiri", a adaugat el, raspunzand unei intrebari care facea o analogie cu fotbalul.

Cati bani se castiga

Fiecare victorie este recompensata cu un punct, iar fiecare remiza cu 0,5 puncte. Castigatorul titlului mondial va incasa un cec in valoare de 600.000 de euro, iar invinsul 400.000 de euro.

Magnus Carlsen - 25 de ani, nascut pe 30 noiembrie 1990, la Tønsberg, Norvegia. Este campionul mondial en-titre si are titlul de Grandmaster in sah.

Serghei Kariakin - 26 de ani, nascut pe 12 ianuarie 1990, la Simferopol. A reprezentat Ucraina pana in 2009, iar acum reprezinta Rusia. Are titlul de Grandmaster in sah.

Aici poti vedea mai multe detalii despre meciul cu numarul 12 dintre Magnus Carlsen si Serghei Kariakin.

Evolutia scorului in meciul Carlsen vs Kariakin: