Fostul scrimer Mihai Covaliu este noul presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, el castigand alegerile de marti in fata fostei atlete Gabriela Szabo (sprijinita de PSD), informeaza News.ro, citand surse din cadrul COSR. Mihai Covaliu a obtinut 128 de voturi, fata de doar cele 68 ale Gabrielei Szabo.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Multumesc tuturor membrilor pentru votul de incredere acordat astazi. Sunt constient ca este o mare responsabilitate pentru mine. Situatia din sportul romanesc actuala nu poate sa ne satisfaca si imi exprim dorinta ca presedintii federatiilor si toti membrii COSR sa ni se alature in readucerea sportului in elita mondiala. Cuvantul cu care am incheiat speech-ul va fi la ordinea zilei: impreuna. Impreuna vom ajunge sa fim din nou respectati in lume, la competitiile la care vom participa. Ii multumesc Gabrielei pentru aceasta competitie, in care spiritul olimpic a predominat. Am obtinut impreuna medalii olimpice la Sydney si, indiferent de rezultatul de astazi, sportul ar fi avut de castigat. S-a intamplat sa castig eu astazi, sunt convins ca nu e o misiune usoara, stiu ce presiune apasa pe umerii mei. Iti multumesc, Gabi, pentru aceasta cursa"- Mihai Covaliu, noul presedinte al COSR.

Fosta inotatoare Camelia Potec si fostul handbalist Alexandru Dedu au fost alesi vicepresedinti ai forului.

Forul a fost condus pana la 29 august de Alin Petrache, care a demisionat motivand insuccesul delegatiei Romaniei la JO de la Rio, unde s-au cucerit doar cinci medalii. Dupa demisia lui Alin Petrache, COSR a fost condus interimar de vicepreşedintele Nicu Vlad, care este si presedinte al Federatiei Romane de Haltere.

Covaliu a devenit astfel al 17-lea presedinte din istoria de 102 ani a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

Mihai Covaliu a Implinit 39 de ani pe 5 noiembrie si, din 2013, este presedintele FR Scrima, singura federatie care a obtinut, prin echipa feminina de spada, o medalie de aur la JO de la Rio de Janeiro, din vara acestui an.

In cariera de sabrer, el a fost campion olimpic in 2000 si medaliat cu bronz in 2008, precum si campion mondial in 2005, respectiv campion european in 2006, avand alte opt medalii de argint si bronz in competitiile mondiale sau europene.

In prezent, in paralel cu sefia FR Scrima, Covaliu este si antrenorul lotului masculin de sabie al Romaniei, cu care a obtinut argintul la JO din 2012, precum si titlul mondial in 2009.

El si-a incheiat cariera sportiva in 2008, iar cinci ani mai tarziu a intrat in Hall of Fame-ul Federatiei Internationale de Scrima.