Gabriela Szabo si Mihai Covaliu isi vor disputa presedintia Comitetului Olimpic si Sportiv Roman la alegerile care vor avea loc marti, 15 ianuarie, incepand cu ora 11:00, in cadrul Adunarii Generale a COSR, informeaza Agerpres.

Mihai Covaliu vs Gabriela SzaboFoto: Colaj HotNews.ro

Cei doi fosti sportivi candideaza pentru postul de presedinte al COSR lasat liber de Alin Petrache, care a demisionat in urma neindeplinirii obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact castigarea a 6-8 medalii.

Gabriela Szabo (40 de ani), care a ocupat pana la sfarsitul anului 2015 postul de ministru al Tineretului si Sportului, isi propune ca Romania sa revina in primele 20 de natiuni la Jocurile Olimpice in urmatorii opt ani. Pentru a realiza acest lucru, Szabo a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca este nevoie ca COSR sa devina "un incubator de proiecte" pentru federatiile sportive, dar si de unitate in ceea ce priveste strategia sportului romanesc. In echipa cu care doreste sa conduca forul olimpic se afla fostul baschetbalist Virgil Stanescu, acesta urmand sa ocupe functia de secretar general.

De partea cealalta, Mihai Covaliu (39 de ani), in prezent presedintele Federatiei Romane de Scrima, isi propune sa produca o schimbare prin care sportul romanesc sa revina la normalitate, si anume intre primele 20 natiuni la JO 2020 de la Tokyo. Intr-un interviu acordat Agerpres, el a mentionat ca printre problemele de care se va ocupa se numara infrastructura sportiva, in special Complexul Olimpic de la Izvorani, si managementul resurselor financiare precum atragerea de venituri proprii la bugetul COSR. Covaliu afirma ca revigorarea sportului romanesc se poate face inclusiv prin naturalizarea unor sportivi si aducerea de tehnicieni straini. Presedintele Federatiei Romane de Scrima il va propune, in cazul in care va fi ales in fruntea COSR, pe George Boroi, conducatorul CSA Steaua, ca secretar general al forului olimpic.

Tot in cadrul Adunarii Generale de marti vor avea loc alegeri si pentru doua posturi de vicepresedinti si 14 locuri de membru al Comitetului Executiv. Pentru cele doua posturi de vicepresedinti vor concura Sorin Babii, presedintele FR de Tir, Alexandru Dedu, presedintele FR de Handbal, Nicu Vlad, presedintele FR de Haltere, si Camelia Potec, presedinta Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern. Octavian Morariu, membru al Comitetului International Olimpic, este de drept vicepresedinte al COSR.

Pentru cele 14 locuri de membru al Comitetului Executiv vor candida 24 de persoane: George Boroi (personalitati ale vietii sportive olimpice), Gheorghe Visan (FR de Volei), Cristinel Romanescu (FR de Tenis de Masa), Razvan Pircalabu (FR de Lupte), Anisoara Cusmir Stanciu (personalitati ale vietii sportive olimpice), Sorin Avram Iacoban (FR de sah), Irina Deleanu (FR de Gimnastica Ritmica), Vasile Cîtea (FR de Box), Puiu Gaspar (FR de Schi Biatlon), Alexandru Halauca (FR de Hochei), Ion Birladeanu (FR de Kaiac-Canoe), Alina Dumitru Samarghitan (personalitati ale vietii sportive olimpice), Adrian Stoica (FR de Gimnastica), Ion Florian Ticu (FR de Bob si Sanie), Doina Melinte (personalitati ale vietii sportive olimpice), George Cosac (FR de Tenis), George Teseleanu, Georgeta Damian-Andrunache, Viorica Chermes Susanu (personalitati ale vietii sportive olimpice), Sebastian Gabriel Toncean (Federatia Romana de Culturism si Fitness), Marius Gane (vicepresedintele Federatiei Române de Alpinism si Escalada), Nicolae Dobre (presedintele FR Oina), Valentin Amato Zaharia (presedintele FR de Kempo) si Sandu Pop (secretar general al FR de Canotaj).

Conform statutului COSR, Comitetul Executiv are in componenta 20 de membri: presedinte, 3 vicepresedinti, 5 membri ai sporturilor olimpice de vara, dintre care unul reprezentand federatiile de jocuri sportive pe echipe, 4 membri reprezentând personalitati ale vietii sportive olimpice, 2 membri ai federatiilor olimpice de iarna, un membru reprezentând federatiile Sportul pentru Toti si Sportul pentru Persoane cu Handicap, presedintele Comisiei Sportivilor, trezorierul COSR si secretarul general al COSR.

Presedintele si ceilalti membri din conducere vor fi alesi de cei aproximativ 120 de membri ai Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Fiecare membru detine intre 1 si 4 voturi, în functie de participarea la Jocurile Olimpice. Compozitia dreptului de vot este urmatoarea:

a) valoare nominala 4 voturi au federatiile nationale sportive olimpice care au participat la trei dintre ultimele sase editii ale Jocurilor Olimpice: FR Atletism, FR Bob-Sanie, FR Box, FR Canotaj, FR Gimnastica, FR Haltere, FR Handbal, FR Judo, FR Kaiac-Canoe, FR Lupte, FR Natatie si Pentatlon Modern, FR Patinaj, FR Schi Biatlon, FR Scrima, FR Tenis, FR Tenis de Masa, FR Tir Sportiv.

b) valoare nominala 3 voturi au celelalte federatii nationale sportive olimpice, care nu au participat la trei dintre ultimele sase editii ale Jocurilor Olimpice: FR Badminton, FR Baschet, FR Golf, FR Ecvestra, FR Fotbal, FR Gimnastica Ritmica, FR Hochei pe Gheata, FR Hochei pe Iarba, FR Polo, FR Taekwondo WTF, FR Tir cu Arcul, FR Volei, FR Yachting, FR Rugby, FR Triatlon.

c) valoare nominala 2 voturi au federatiile nationale sportive neolimpice, recunoscute de CIO: FR Aeronautica, FR Alpinism si Escalada, FR Arte Martiale, FR Basseball, FR Biliard, FR Bridge, FR Dans Sportiv, FR Karate, FR Motociclism, FR Orientare, FR Popice-Bowling, FR sah, la care se adauga Federatia Româna Sportul pentru Toti si Comitetul National Paralimpic.

d) valoare nominala 1 vot au federatiile nationale sportive neolimpice, nerecunoscute de CIO: FR Arte Martiale de contact, FR Culturism si Fitness, FR Fotbal-Tenis, FR Go, FR Karate Traditional, FR Karate WKC, FR Karate kyo IKO 2, FR Kempo, FR Modelism, FR Oina, FR Radioamatorism, FR Sambo, FR Scrabble, FR Taekwondo ITF.

e) valoare nominala 1 vot au si sportivii olimpici, personalitati din federatiile olimpice, membrii persoane fizice si organisme sportive.

La 29 august, Alin Petrache a demisionat din functia de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, pentru neindeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact câstigarea a 6-8 medalii. Romania a participat cu 96 de sportivi si 7 rezerve la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în perioada 5-21 august, si a cucerit cinci medalii — una de aur, una de argint si trei de bronz. Aceasta a fost cea mai slaba clasare a delegatiei Romaniei in clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice dupa al doilea razboi mondial, locul 47.

De la demisia lui Alin Petrache, functia de presedinte interimar al COSR pana la alegeri a fost ocupata de Nicu Vlad.