O fosta gimnasta americana i-a dat in judecata, joi, pe antrenorii Bela si Marta Karolyi pentru abuz fizic si emotional, dar si pe medicul Larry Nassar, despre care sustine ca a abuzat-o sexual, informeaza ESPN.

Bela KarolyiFoto: Wikipedia

Fosta gimnasta spune ca fostul medic al echipei SUA a abuzat-o sexual in timpul controalelor medicale si ca Bela si Marta Karolyi stiau de abuz si nu au facut nimic pentru a-l opri pe medic.

Fosta sportiva mai sustine ca Bela si Marta Karolyi au abuzat-o la randul lor, fizic si emotional.

Procesul a fost intentat la Curtea Superioara din California de o tanara in varsta de 24 de ani care a facut parte din lotul de gimnastica al SUA in perioada 2004-2010 (intre 12 si 18 ani). In plangere nu este dezvaluit numele tinerei, ci se foloseste pseudonimul Jane LM Doe.

Bela si Marta Karolyi ar fi ignorat abuzurile sexuale care aveau loc la ferma si ar fi "instituit un regim de intimidare si teama", lovindu-le pe gimnaste si zgariindu-le, privandu-le de hrana si apa, spunandu-le ca sunt grase si facandu-le sa se dezbrace pana la lenjeria intima astfel incat sa fie judecate in fata colegelor lor.

Procesul vizeaza si Federatia Americana de Gimnastica, pe actualul presedinte, Steve Penny, si pe fostul presedinte, Robert Colarossi, care ar fi stiut de abuzurile de la lotul national, dar le-au ignorat, si pe Galina Marinova si Artur Akopian, antrenorii privati ai fostei gimnaste.

Contactata de ESPN, federatia americana a negat acuzatiile la adresa sa. Marta Karolyi a refuzat sa comenteze cazul.

In septembrie, alta fosta gimnasta, medaliata la Jocurile Olimpice din 2000, a intentat un proces care il vizeaza tot pe Nassar, acuzatiile fiind similare cu cele din procesul din acest an.

Federatia americana l-a demis pe Nassar in vara anului 2015, dupa ce a primit plangeri cu privire la comportamentul sau necorespunzator, cu tenta sexuala, in timpul examenelor medicale.

Marta Karoly s-a retras din functia de coordonator al echipei nationale de gimnastica a SUA, dupa ce lotul feminin a dominat competitia de la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Ea a ocupat aceasta functie din 2001, dupa ce sotul ei s-a retras. Marta Karoly a antrenat echipa olimpica a SUA din 1996 cand au obtinut o victorie istorica.

Bela Karoly a primit recunoastere internationala pentru ca a antrenat-o pe gimnasta Nadia Comaneci, noteaza CNN, citat de Digi 24, care a castigat cinci medalii de aur in perioada 1976-1980. De asemenea, el a antrenat-o pe Mary Lou Retton care a luat medalia de aur la Olimpiada de la Los Angeles din 1984.

Cuplul Karoly a fugit din Romania in Statele Unite in 1981.