Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD), Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (OSR) si Federatia Romana de Haltere nu au primit pana in momentul de fata nicio informare privind eventualul caz de dopaj al halterofilului Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro la categoria 85 de kilograme, informeaza Agerpres.

Gabriel SincraianFoto: Agerpres/Xinhua

"Noi, la ANAD, nu am primit absolut nimic referitor la un test pozitiv al lui Sîncrăian sau al oricarui alt sportiv roman la Jocurile Olimpice. Eu, ca sa spun de unde am aflat, am primit un raport de monitorizare a presei internationale si romane. Acolo scria ca Sîncrăian a fost depistat pozitiv si sursa era TVR. Mi se pare cel putin anormal, ne dam singuri in cap spunand asa ceva despre un sportiv medaliat. Mai ales ca noi nu am primit nimic nici de la WADA, nici de la CIO, de la nimeni" - Graziela Vâjială, presedinte Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD), pentru Agerpres.

In data de 29 august anul curent, TVR a anuntat ca sportivul a fost prins dopat (informatie preluata de toata presa sportiva din Romania) si ca i se va retrage medalia de bronz cucerita la haltere, categoria 85 de kilograme.

La randul sau, presedintele Federatiei Romane de Haltere, Nicu Vlad, a mentionat ca nu are nicio informare privind un eventual test pozitiv al lui Gabriel Sîncrăian si ca, din punctul sau de vedere, sportivul este nevinovat.

"Acum nu exista nicio proba care sa il incrimineze pe Sîncrăian. Noi nu am primit nicio hartie oficiala de la nimeni in care sa spuna ca el a fost depistat dopat si ca i se retrage medalia. Am vazut si eu in presa, dar daca era ceva, aparea pana acum si oficial. Pana la urma a trecut aproape o luna de la castigarea medaliei", a declarat Nicu Vlad pentru Agerpres.

"In ceea ce ne priveste pe noi, COSR, Romania are in momentul de fata o medalie de bronz castigata de Gabriel Sîncrăian la haltere. Noi nu am primit nicio instiintare sau solicitare din partea CIO de retragere a medaliei. Informatiile din presa nu stiu de unde au aparut, dar repet, Sîncraian are in momentul de fata medalia de bronz" - Florin Misca, secretarul general adjunct al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, tot pentru Agepres.

Surse din cadrul COSR au declarat joi, pentru Agerpres, ca este posibil ca informatiile privind un posibil caz de dopaj sa fi aparut dupa testele antidoping pe care toti medaliatii olimpici sunt obligati sa le faca la finalul probelor. "Fiecare medaliat la Jocurile Olimpice este testat, iar in cazul lui Sîncrăian s-au solicitat mai multe informatii dat fiind trecutul lui (n.r. - in perioada 23 septembrie 2013 - 23 septembrie 2015 a fost suspendat pentru dopaj cu stanozolol). Probabil de aici s-au scurs unele informatii si au aparut aceste discutii", a mentionat sursa citata.

In data de 13 august, halterofilul romanGabriel Sîncrăian a cucerit medalia de bronz la categoria 85 kg, in cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Sîncrăian a totalizat atunci 390 kg, dupa 173 kg la stilul smuls si 217 kg la aruncat.