Avram Iancu, autorul unei performante care a fost omologata international, el reusind sa traverseze inot Canalul Manecii fara un costum special, a declarat ca in cele 18 ore a trecut prin chinuri fizice si mentale iesite din comun, informeaza News.ro. El si-a dorit neaparat sa atraga atentia romanilor in campania de strangere de fonduri pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi, "Cumintenia Pamantului".

HotNews.roFoto: Hotnews

Sportivul a reusit la a patra incercare performanta de a traversa inot Canalul Manecii fara un costum special.

"A fost foarte greu, mai greu decat credeam si eu ca va fi. Am pierdut trei batalii in trecut, fiind primul roman care a atacat Canalul Manecii inot, dar ieri am dat batalia finala si am castigat razboiul cu aceasta bestie cu ghearele de gheata, cum imi place mie sa-i spun. Au fost 18 ore fara 4 minute de inot, in care am trecut prin chinuri fizice si mentale iesite din comun. Am impins limitele fizicului si mentalului la extrem. Au fost multe momente in care fiecare secunda imi soptea sa renunt dar am gasit energie pozitiva de a continua in toate acele valori romanesti pentru care lupt, si una dintre ele este "Cumintenia Pamantului". Eu m-am alaturat campaniei de strangere de fonduri si am spus ca ma voi supune unui chin extrem pentru a atrage atentia opiniei publice asupra "Cuminteniei Pamantului", a declarat Avram Iancu, potrivit News.ro.

Pentru a evidentia performanta sa, sportivul din Petrosani a povestit cum cu o zi inaintea sa un inotator cunoscut, Nick Thomas, si-a pierdut viata, fiind extrem de dificil sa traversezi canalul manecii fara costum de neopren: "Vai de mine, nu suporta comparatie, e cu totul diferit. Cu o zi inaintea mea, a inotat un sportiv Nick Thomas, un triatlonist care a terminat Arch to Arch imbracat in costum de neopren, iar acum, simtindu-se neimplinit sufleteste ca nu a traversat Canalul Manecii in mod oficial, a incercat cu o zi inaintea mea si din pacate a murit. Din cauza conditiilor extreme ale canalului si-a pierdut viata cu o mila sau doua inainte de a atinge tarmul francez. A facut infarct si nu l-au mai putut resuscita. Deci asta e diferenta".

El a mentionat ca diferenta este precum cea dintre rugby si fotbal american, "unde folosesti casca de protectie si toate celelalte". "Diferenta este enorma. In plus este omologat. Cand primul pamantean care a trecut canalul acum 200 de ani nu exista costum de neopren. Si atunci entitatea care guverneaza aceste reguli inca din 1927 spune clar ca trebuie sa inoti fara costum de neopren. Ca sa fii recunoscut de Comunitatea Internationala a Inotatorilor. Sa ai costum de neopren e un fel de blasfemie, e o cu totul alta proba. Nu are nicio legatura cu proba in sine omologata de a traversa inot Canalul Manecii", a explicat sportivul.

Avram Iancu spune ca ar fi incercat si a cincea oara sa traverseze Canalul Manecii doar in slip si cu casca pe cap in cazul in care incercarea sa ar fi esuat, pentru ca "revolutia" trebuie dusa la final. "Temperatura apei era in jur de 18 grade celsius, foarte scazuta, am tremurat din toti dintii timp de 18 ore. Si daca nu reuseam acum, cu siguranta as fi incercat si a cincea oara. Eu am spus ca am inceput o revolutie si cand o porneste Avram Iancu trebuie dusa la capat. As fi facut orice pentru a-mi realiza acest vis. E o premiera pentru Romania si nu aveam cum sa las acest vis neimplinit. Si sunt bucuros ca am reusit. Dar aceasta reusita nu e o finalitate, e si un nou inceput pe care il voi comunica la timpul potrivit. Acum vreau sa savurez aceasta victorie", a mai spus Avram Iancu.

Sportivul Avram Iancu, 40 de ani, de profesie bibliotecar, a devenit luni noaptea primul roman care a reusit sa traverseze Canalul Manecii in conditiile impuse de catre o asociatie internationala, fara costum de neopren, inotand 26 de kilometri fara intrerupere in 17 ore si 56 de minute.