Simona Halep, desi nu a participat la JO de la Rio de Janeiro, apare pe locul 6 (2%) in topul sportivilor preferati care au luat parte la Olimpiada, conform unui raport de cercetare efectuat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Performantele Romaniei la Rio au fost supraestimate de respondenti, acestia anticipand ca Romania se va clasa pe locul 8, in timp ce la finalul competitiei tara noastra s-a aflat pe locul 47.

Simona HalepFoto: wtatennis.com

Mai mult de doua treimi dintre respondenti cred ca starea actuala in care se afla sportul romanesc este mai proasta si mult mai proasta decat in urma cu 30 de ani.

Performanta tricolorilor la JO de la Rio

Performantele Romaniei la Rio au fost supra-estimate de respondenti, acestia anticipand ca Romania se va clasa pe locul 8, in timp ce la finalul competitiei tara noastra s-a aflat pe locul 47.

Scrima (41%), canotajul (28%), gimnastica artistica (20%), tenisul de camp (18%) si handbalul sunt sporturile de la care romanii au avut cele mai mari asteptari cu privire la performanta la editia din acest an a Jocurilor Olimpice.

Performantele Romaniei la JO de la Rio de Janeiro au fost apreciate de respondeti astfel: foarte bune 10%, bune 42%, slabe 32%, foarte slabe 15%.

Cauzele lipsei de performante a sportivilor romani

6 din 10 respondenti considera ca sportivii romani din loturile olimpice nu au conditii adecvate de pregatire, fapt care justifica slabele performante. In cazul lipsei performantelor gimnastilor romani, situatie care este cunoscuta de doua treimi dintre respondenti, in timp ce 37% dintre cei chestionati cred ca aceasta este determinata in primul rand de lipsa fondurilor sau a conditiilor de care dispun sportivii pentru practicarea acestui sport, 23% indica dezinteresul statului pentru aceasta disciplina sportiva, iar 9% cred ca antrenorii sunt la originea acestei situatii.

Topul sportivilor romani preferati la Rio

Sportivii preferati de conationalii nostri la Rio de Janeiro au fost gimnastul Marian Dragulescu (20%), gimnasta Catalina Ponor (16%), tenismanul Horia Tecau (7%), handbalista Cristina Neagu (7%) si scrimera Ana Maria Popescu (Branza) 4%. Simona Halep, desi nu a participat, apare in acest top pe locul 6 cu 2% dintre preferinte.

Topul sportivilor admirati

Gheorghe Hagi (32%), Nadia Comaneci (16%) si Simona Halep (14%) sunt primii in topul sportivilor romani admirati, in timp ce jucatorii de fotbal Lionel Messi (23%) si Cristiano Ronaldo (20%) sunt primii in topul sportivilor straini admirati.

Sportul preferat

Fotbalul (35%) ramane sportul preferat de cei mai multi dintre respondentii participanti la studiu, fiind urmat de tenisul de camp (9%), gimnastica artistica (9%), handbal (8%), atletism (5%), etc.

Unul din 5 romani practica un sport in mod regulat, iar aproape trei sferturi cred ca pentru o familie obisnuita din Romania este deloc sau destul de putin accesibil sa isi sustina din punct de vedere financiar copiii pentru practicarea unui sport la nivel de performanta.

IRES a efectuat acest sondaj in perioada 16-18 august 2016 pe un esantion de 1223 subiecti.