Inotatorul Octavian Ilina este al 12-lea sportiv, dar primul roman tetraplegic care a obtinut calificarea la Jocurile Paralimpice Rio, el urmand a concura in trei probe la competitia programata in luna septembrie, tot la Rio, transmite News.ro.

Jocurile ParalimpiceFoto: paralympic.org

Comitetul National Paralimpic a anuntat ca, desi Romania avea alocate doar doua locuri in competitia de natatie, a mai primit dreptul de a inscrie un sportiv, dupa ce Octavian Ilina a indeplinit baremul de calificare.

"Octavian Ilina va merge la Rio. El a facut baremul si s-a calificat pentru Rio, dar IPC a alocat doar doua locuri la inot Romaniei, unul pentru o fata si unul pentru un baiat. Am primit inca un loc pentru Octavian Ilina. El este primul tetraplegic care va reprezenta Romania la Jocurile Paralimpice. Va lua startul la urmatoarele probe: 50 metri spate, 100 metri spate si 200 metri liber. Astfel, Romania va fi reprezentata la Jocurile Paralimpice de la Rio de 12 sportivi. Felicitari sportivilor, antrenorilor si celor care i-au sustinut in toti acesti ani. Le dorim mult succes tuturor!", a anuntat Comitetul National Paralimpic.

Echipa Romaniei pentru Jocurile Paralimpice de la Rio a fost prezentata oficial in 17 august, sportivii tricolori urmand a concura la atletism, para-canoe, ciclism, judo pentru nevazatori, natatie si tenis de masa.

Cei 12 sportivi care vor reprezenta Romania la Jocurile Paralimpice de la Rio sunt: Florentina Hriscu (aruncarea discului), Florin Cojoc (saritura inaltime), Mihaela Lulea (para-canoe), Iulian Serban (para-canoe), Eduard Novak (ciclism), Olah Attila (ciclism), Alexandru Bologa (judo pentru nevazatori), Naomi Ciorap (inot), Samuel Ciorap, Octavian Ilina (inot), Makszin Dacian (tenis de masa) si Bobi Simion (tenis de masa).

Portdrapelul delegatiei Romaniei va fi Eduard Novak.

Jocurile Paralimpice din 2016 vor avea loc in Brazilia, intre 7 si 18 septembrie, fiind cea mai importanta competitie pentru persoane cu dizabilitati. La editia din acest an vor participa sportivi din 176 de tari.

La editia din 2004 a Jocurilor, Romania a participat cu doar doi sportivi, in 2008 cu patru, iar la Londra 2012, cu cinci sportivi.