Etiopianul Feyisa Lilesa, medaliat cu argint la maraton, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a trecut linia de sosire cu bratele incrucisate deasupra capului, ca si cum ar fi fost legate. El a recurs la acest gest pentru a protesta impotriva politicii conduse de guvernul tarii sale fata de populatia "oromo", locuitorii din regiunea Oromia, din tara sa. Sportivul a spus ca ar putea fi ucis daca se intoarce acasa, informeaza nytimes.com.

Feyisa LilesaFoto: Google/ JO

Lilesa este nehotarat in ceea ce priveste locul in care va merge dupa ce pleaca de la Rio si nu stie ce se va intampla cu sotia si cei doi copii din Etiopia.

"Daca ma intorc in Etiopia, probabil ca ma vor omori", a declarat Feyisa Lilesa, la conferinta de presa de la finalul cursei. "Daca nu voi fi ucis, probabil ma vor baga la inchisoare", a mai spus etiopianul.

Oromo manifesteaza regulat din noiembrie 2015 impotriva unui proiect de expropiere. Grupurile pentru drepturile omului au sustinut ca protestele au fost intampinate cu represiuni brutale de catre guvern, inclusiv prin impuscarea protestatarilor. Un raport al Human Rights Watch din luna iunie a estimat ca mai mult de 400 de persoane au fost ucise in sapte luni, aproape toti civili.

Protestatarii din grupul etnic oromo, cel mai mare din Etiopia, spun ca se simt marginalizati. Grupul etnic Tigrayan constituie circa 6 la suta din populatie, dar domina in politica, armata si comert.

"Guvernul etiopian ucide populatia oromo, asa ca protestez oriunde. Rudele mele sunt in inchisoare, iar daca vorbesc despre drepturile democratice, sunt ucise."

Atletul a spus ca nu stie unde va merge in perioada urmatoare, dar spera sa obtina mai tarziu o viza pentru Kenya sau Statele Unite.