​Federatia internationala de haltere (IWF) a anuntat, vineri, excluderea tuturor halterofililor rusi, in numar de opt, de la Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august), informeaza AFP, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

''Integritatea halterelor a fost puternic afectata de mai multe ori si la diferite niveluri de rusi, in consecinta, a fost aplicata cea mai potrivita sanctiune pentru a se pastra reputatia acestui sport'', afirma Federatia internationala de haltere intr-un comunicat postat pe site-ul sau oficial.

Dintre cei opt halterofili rusi selectionati sa mearga la Rio, doi fusesera deja exclusi de Comitetul olimpic rus, intre care medaliata cu argint de la Londra Tatiana Kasirina, deoarece fusese sanctionata pentru dopaj.

Ceilalti patru sportivi apar in raportul McLaren care a dezvaluit sistemul de dopaj de stat pus in practica in Rusia, precizeaza comunicatul IWF.

Pentru a justifica excluderea ultimilor doi halterofili rusi selectionati pentru Rio, IWF subliniaza ca a fost extrem ''de socata si dezamagita de statisticile haterofililor ruși'' in materie de dopaj.

Sapte dintre ei care au participat la Jocurile de la Beijing si Londra au fost recent testati pozitiv in urma reanalizarii esantioanelor lor prelevate la aceste JO.

Federatia internationala a decis sa aplice o sanctiune exemplara deoarece, daca ''astfel de comportamente legate de dopaj sau de incalcarea regulilor antidoping afecteaza reputatia halterelor, comitetul executiv al IWF poate lua masurile pe care le considera potrivite pentru a proteja reputatia si integritatea acestui sport''.

Aceste șase noi excluderi duc la 117 numarul total al sportivilor rusi exclusi de la Jocuri a caror identitate este cunoscuta. Trei ciclisti ar urma in curand sa fie privati de Jocurile de la Rio deoarece numele lor apar in raportul McLaren, insa identitatea lor nu a fost dezvaluita.