Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care are sediul la Lausanne, a anuntat, miercuri, prin intermediul unui comunicat oficial, ca a deschis doua birouri provizorii la Rio de Janeiro, Brazilia, pe durata Jocurilor Olimpice, pentru a rezolva cazurile de dopaj, transmite Agerpres.

Sediul Tribunalului de Arbitraj Sportiv, LaussaneFoto: tas-cas.org

Pentru prima oara in istoria olimpica, TAS va dispune la Rio de o camera "responsabila cu afacerile de dopaj survenite cu ocazia Jocurilor, in calitate de autoritate de prima instanta", a indicat TAS in comunicat.

In afara cazurilor de dopaj, TAS va trebui sa trateze apelurile sportivilor rusi exclusi de la aceste Jocuri prin diverse federatii. Un exemplu in acest sens este cel al inotatoarei ruse Iulia Efimova, exclusa de Federatia Internationala de Natatie (FINA), care si-a anuntat intentia de a sesiza TAS.

Pana acum, cazurile de dopaj din timpul Jocurilor Olimpice au fost tratate de o Comisie de disciplina a CIO, care decidea sanctiuni, putand ajunge pana la descalificare sau retragerea medaliilor.

In luna martie, CIO a decis sa incredineteze aceasta misiune TAS pentru a trata cazurile de dopaj intr-o maniera cat mai independenta.

"Aceasta camera ad-hoc a TAS a fost creata pentru JO de la Atlanta din 1996, pentru a rezolva litigiile juridice referitoare la chestiunile de calificare, disciplinare sau de dopaj in apel. Deciziile sale sunt comunicate in termen de 24 de ore sau intr-un termen compatibil cu programul competitiilor", a precizat TAS.